Kurkuma: cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak és reumásoknak
A kurkuma, mint aromás fűszer
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. A jellegzetes élénksárga színű fűszert a Curcuma longa nevű, évelő növény gyökeréből és szárából nyerik szárítás után porrá őrölve. Ázsia egyik legismertebb fűszere, különösen Indiában kedvelik.
Használják rizses, húsos, zöldséges ételekbe egyaránt, egyes vidékeken a növény hajtásait is fogyasztják. Jellegzetes, enyhén fanyar, kesernyés, kissé a gyömbérre emlékeztető íze van. Az indiai világ „indiai sáfrányként” ismeri. A „sárga gyömbért” a kereskedők jóvoltából évezredek óta ismerik Európában is. Használják ételszínezékként is (E 100).