Cukormentes rumos-csokis szelet
Hozzávalók 15 szelethez
• 200 g teljes kiőrlésű, cukormentes háztartási keksz
• 40 g kakaópor
• 120 g poreritrit
• 100 g olvasztott vaj
• 50 ml tej
• 30 ml rumaroma
• 5 ek cukormentes eper-, barack- vagy meggylekvár
• 100 g cukormentes étcsoki
• 1 ek kókuszzsír
A darált kekszet, a kakaóport és az eritritet összekeverjük, majd a maradék hozzávalókkal együtt összegyúrjuk. Egy kb. 15 x 25 cm-es tepsibe nyomkodjuk a masszát, és hagyjuk teljesen megdermedni. A csokit felolvasztjuk a kókuszzsírral, és rákenjük a süti tetejére. Visszarakjuk a hűtőbe csak annyi időre, hogy megdermedjen a teteje is. Kis darabokra vágjuk, és fogyaszthatjuk is. Ha nem fogyna el egyszerre, tegyétek hűtőbe, ott még napokat eláll.
Cukormentes sütés nélküli epres sajttorta
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához
• 200 g cukormentes keksz
• 90 g olvasztott vaj
• 250 g hideg krémsajt
• 500 g hideg mascarpone
• 1 tk vaníliakivonat
• 130 - 150 g porxilit
• 15 g zselatinpor3 ek víz
• 250 - 300 g friss eper
• 1 ek xilit
• 2 ek friss citromlé
• 4 ek víz
• 5 g zselatinpor
A cukormentes epres sajttorta elkészítéséhez a kekszet egy aprítógépben lezúzzuk, és összekeverjük a vajjal. A tortaforma aljába nyomkodjuk, és berakjuk a fagyasztóba 5 percre, hogy egy kicsit megkössön.
A sajtréteghez egy tálba tesszük a krémsajtot, a mascarponét, a vaníliát és a porxilitet. (Ha nem kaptok porxilitet, akkor egy késes aprítóban vagy kávédarálóban ti is el tudjátok készíteni a kristályosból.) A sajtos keveréket 3-4 perc alatt kihabosítjuk. Fontos, hogy hideg legyen a kétfajta sajt, és addig habosítjuk, amíg szép, feszes krémet nem kapunk.
A zselatint elkeverjük a vízzel, mikróba tesszük kb. 10 mp-re, hogy kicsit felolvadjon, majd jó alaposan elkeverjük a krémben. Ezután a kekszalapra öntjük, és hagyjuk, hogy megszilárduljon a fagyasztóban. Hűtőbe is tehetjük, de így sokkal gyorsabb, kb. 1 óra alatt kidermed.
Az epres réteghez 100 g epret kockákra vágunk, és összekeverjük a xilittel, a citromlével és 3 ek vízzel, és egy gyorsforralóban 3 percig főzzük, majd leturmixoljuk, és ha nem szeretjük a magokat, egy szitán átpasszírozzuk, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Ezután a zselatint elkeverjük 1 ek vízzel, mikróba tesszük pár mp-re, hogy kicsit felolvadjon, majd belekeverjük az eperpürébe.
A maradék epret felkockázzuk, és a krémrétegre halmozzuk, leöntjük az eperpürével, és mehet a fagyasztóba 40-50 percre vagy a hűtőbe 2-3 órára. A cukormentes epres sajttortát felszeletelve tálaljuk.
Cukormentes áfonyás zabmuffin
Hozzávalók 12-15 darabhoz
• 290 g zabliszt
• 2 tk sütőpor
• ½ tk szódabikarbóna
• 1 csipet só
• ½ tk fahéj
• 250 g friss áfonya
• 2 - 3 db banán (280 g)
• 2 db tojás
• 125 ml olvasztott kókuszolaj
• 1 tk vaníliakivonat
• 4 tk folyékony édesítőszer
Az áfonyás zabmuffin elkészítéséhez a zablisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat összekeverjük egy tálban, majd beleszórjuk az áfonyát is. A nedves alapanyagokat egy aprítógéppel egynemű masszává turmixoljuk, majd a száraz anyagokhoz keverjük, és egy spatulával összedolgozzuk. A muffinsütő formába muffinpapírokat teszünk, majd egy fagyiskanál segítségével beleadagoljuk a masszát a formába. 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 18 percre. A sütés után hagyjuk hűlni 10 percet.
Forrás: Street Kitchen