Feldolgozott húsok
Bár nem feltétlenül tartalmaznak cukrot, a feldolgozott húsoknak nagyon magas a sótartalmuk, illetve sok tartósítószer is van bennük – így pedig a cukorbetegség kialakulásának is nagyobb lesz az esélye. Ahelyett, hogy löncshúst, felvágottakat vagy különböző virsliket, kolbászokat fogyasztasz, inkább válassz olyan húsfajtát, mely közelebb áll a természetes formájához. Próbáld felhasználni például a sült csirke maradékait a szendvicsedhez. Emellett érdemes kiötleni pár hústalan opciót is a 2-es típusú cukorbetegség kontrollálása érdekében.
Magas fruktóz-tartalmú kukoricasziruppal készült ételek
A magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup rengeteg előrecsomagolt étel gyakori összetevője, mint például egyes sütiké, tortáké, nasiké. Ám a lényeg itt az, hogy a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup komoly hatással van a súlyra, inzulinra és egészségre. Sok ételről nem is gondolnád, hogy kukoricaszirupot tartalmaz – például a ketchupról, a lekvárokról, a gumicukorról vagy a saláta-szószokról. Ha szeretnél az édesítőszer ezen formájától tartózkodni, akkor olyan termékeket válassz, melyek címkéjén cukor van megadva édesítőszerként. Persze mindenképpen fejben kell tartanod, hogy mind a cukor mind a fruktóz-tartalmú kukoricaszirup sok kalóriát jelent, tehát a legjobb, ha olyan ételeket fogyasztasz, melyek kevésbé édesek – így a vércukorszintednek is jobb lesz.
Képek: bonappetit.com