Vöröslencse főzelék füstölt hússal
Bár a hüvelyeseknek viszonylag magas a szénhidráttartalmuk, viszont a rost tartalmuk is igen magas, emiatt lassabban szívódik fel belőlük a szénhidrát. Szóval, számolva bár, de még vacsorára is fogyasztható. Természetesen a mértéket mindig betartva ;)
Nagy kedvenc lett a vöröslencse, mivel nem kell előző nap beáztatni vagy előfőzni és mindössze 20 perc alatt elkészül. Ha pürésre sikeredik, az sem baj, legalább nem kell liszttel sűríteni, így csökken az étel Ch-ja.
Elkészítés:
A kockára vágott füstölt húst felteszem annyi vízben főni, amennyi ellepi, majd mikor megpuhult, hozzáöntöm a leöblített, átszemezett lencsét, 1 gerezd fokhagymát és 2 babérlevelet.
Ha szükséges, akkor egy kevés vízzel fel kell még önteni, de csak annyival, hogy az így benne lévő húst ellepje a víz. Amikor a lencse megpuhult, akkor pár evőkanálnyit kiveszek a főzőléből, ebben elkeverek 1 evőkanál pirospaprikát és visszaöntöm a főzelékhez. Ha túl híg, a főzőléből kb. egy decit kimerek és abban keverem el a pirospaprikát és 2 evőkanál lisztet.
Folyamatos keverés mellett visszaöntöm a lencsére, majd pár perc forralás után tálalom.
4 személyre
25 gramm Ch