A túl sok só is ártalmas lehet
Kevesebb sót
A só, amit használunk szintén egy nátrium vegyület, amit más néven nátrium kloridnak is hívnak. Körülbelül a 40%-a nátriumból áll. A konyhasó jót tesz a szervezetnek, ha kisebb mennyiségben fogyasztjuk, de ha túlzásokba esünk, akkor előjönnek a káros hatásai is. Az előbbi tanácshoz hasonlóan a sok só hozzájárulhat a megnövekedett nátriumfogyasztáshoz, ami pedig a vérnyomást emeli meg.
Többen olyan kockázati csoport is van, akik érzékenyebben reagálnak a sóra, ezért a káros hatások hamarabb jelentkeznek, ilyenek az 50 év felettiek, cukorbetegek, és a magas vérnyomásban szenvedők is.
A konyhasó a gasztronómiában igencsak különleges helyet foglal el, pedig sokszor nem is lenne rá szükség. Főleg a hagyományos, népi konyhára jellemző, hogy jól megfűszerezik az ételeket, amiben a só is jelentős szerepet játszik. De szinte bármit főzünk egy kis só, meg bors rengeteg ételbe bekerül. Többen még a nyers zöldségeket is megsózzák, mint például a paradicsomot. Ha egy kicsit odafigyelsz arra, hogy tényleg csak akkor használsz sót, amikor szükség van rá, akkor a magas vérnyomás ellen már sokat tettél. Ha pedig valamivel ízesíteni szeretnéd az ételt, akkor gondold végig, hogy milyen lehetőségeid vannak még. Jó megoldás lehet a bors, citrom, lime, eset, vagy a mustár is.