A reggeli hasznossága
A reggeli hasznosságát alátámasztó statisztikák hemzsegnek egészen onnantól, hogy csökkenti az elhízás kockázatát, egészen odáig, hogy megvéd a cukorbetegségtől, illetve a szívrohamtól.
Egy tanulmány azt támasztotta alá, hogy azoknak a gyerekeknek, akik reggeliznek, 15%-kal kevesebb ólom mutatható ki a vérében. De nem minden reggeli ugyanolyan, és némelyik bár jó neked, de a földnek/ a környezetednek nem.
A különböző reggeli fajták
Vegyük a klasszikus angol reggelit például: az Egyesült Királyságban eladott szalonna 80%-a importból származik, és helyi, no meg az állatok igényeit figyelembe vevő tenyésztési móddal előállított szalonnát beszerezni, nos ezt könnyű mondani, de megvalósítani igencsak nehézkes. Dániában, ahonnan a világ legjelentősebb sertéshús exportja származik, 9 százaléka a gazdaságoknak 4.000 vagy még annál is több sertést nevelésével szuperintenzív tartási technológiával állítja elő a sertéshúst, illetve például a Danish Crown nevű cég, amelyik az egyik anyavállalata a Danepak-nak, a világon a legnagyobb, Horsens nevű vágóhidat üzemelteti, amely, heti megközelítőleg 78.000 sertés levágását valósítja meg kapacitásaival.
Ami a tojásokat illeti, sajnos ezzel az élelmiszerrel is komoly problémák vannak. Egy intézeti tanulmány szerint az Egyesült Királyságbeli 29 milliós elfogyasztott tojást fogyasztók 68 százaléka ketreces tartásban előállított tojást eszik. És ez még nem minden. A vetésforgó nélküli termesztés, - ami egy igen erős növényvédelmet megkívánó gazdálkodási gyakorlat – a legtöbb gabonafajta termelési formájának számít, úgy mint pl. a búza, árpa, vagy zab esetében, amely igen gyakran képezi reggelink részét. És a vetésforgó nélküli termesztés ökolábnyoma óriási. A rendelkezésre álló adatok alapján egy csomag szupermarketes sajátmárkás cornflakes előállítása 94 kg széndioxidkibocsátással jár!
Hogyan tehetjük zöldebbé a reggelit?
Tehát hogyan tehetjük zöldebbé a reggelinket? Ha organikusan előállított terményekre váltunk, nos ez már jó kezdetnek számít, a bio tojás, hús, vagy gabona mind kevesebb széndioxid kibocsátáshoz kötődnek, mint hagyományos megfelelőik.
Mindenképpen ajánlani lehet a szabadban nevelt, szabadtartású állatoktól származó szalonnát, és tojást, mint magasabb állatjóléti követelményeknek megfelelően előállított termékeket.
Válassz hazait, sokkal inkább, mint olcsó, importált argentín húst. Olyan termékeket, amelynek az előállítása kevesebb szállítással jár, és annak a kisebb valószínűségével, hogy olyan tartásból származik, ahol 10 állatnak elegendő helyen tartanak 100-at.
Ami pedig a gabonákat és a kenyeret illeti, a bio jó választás, és létezik jó néhány egészséges és környezetbarát termék, csak körül kell nézni. És természetesen ha az elkötelezettséged megvan hozzá, megpróbálhatod magadnak sütni a kenyeret, ami nemcsak a széndioxid kibocsátást csökkenti, hanem a költségeidet is. A másik saját részre könnyen előállítható alap élelmiszer a dzsem, ami kissé érett gyümölcsök felhasználásával készülhet, melyet talán saját magad termeltél meg, és szedtél le. Számos receptet találsz a témában az Allotment.org.uk oldalon is.