1. Jobb bélrendszer
A bélrendszered apró csírák, úgynevezett mikrobák billióinak ad otthont. Meglepő hatással lehetnek általános egészségi állapotodra. Kutatások kimutatták, hogy mindent megváltoztathatnak a hangulatodtól a szíved egészségéig és súlyodig.
Az, hogy milyen mikrobák élnek a belekben, nagyban függ attól, hogy mit eszel. A kutatások azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend elősegíti, hogy több „jó” mikroba éljen a bélrendszerben.
• Segít megőrizni az egészséges testsúlyt
• Emésztés javítása
• Növeli az immunitását, ami megvéd a betegségektől
• Csökkenti a koleszterinszintet
• A 2-es típusú cukorbetegség és más hosszan tartó betegségek megelőzése
• Véd a bélrák, például a vastagbélrák ellen
• A bélproblémák, például a hasmenés kezelése és megelőzése
2. Alacsonyabb vérnyomás
Sok növényi élelmiszerben van egy fontos ásványi anyag, a kálium. A kálium és a nátrium (sóból) együtt működik a vérnyomás szabályozásában. A túl sok só az étrendben magas vérnyomást okozhat. De ha több káliumot kapunk növényi élelmiszerekből, az segíthet visszacsökkenteni.
Számos növényi alapú étkezési terv segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ez még akkor is igaz, ha eszel egy kis húst és tejterméket. Egy tanulmány szerint az olyan növényi étrendek, mint a mediterrán étrend és a vegetáriánus étrend, sikeresen csökkentették az emberek vérnyomását. A mediterrán étrend sok növényi táplálékot, növényi olajokat, halat és nagyon kevés húst tartalmaz.
3. Kisebb esély a szívbetegségre
A növényi alapú étrend csökkentheti a szívbetegségek esélyét. Egy tanulmány több mint 12 000 középkorú felnőttet vizsgált csaknem 30 éven keresztül. Kiderült, hogy azok, akik a legtöbb növényt ettek, 16%-kal kisebb valószínűséggel kaptak szívbetegséget, mint azok, akik a legkevesebb növényi táplálékot fogyasztották.
4. Alacsonyabb a rák kockázata
A növényi élelmiszerek más, számodra hasznos tápanyagok mellett antioxidánsokat is tartalmaznak. Ezek erős vegyszerek, amelyek segítenek megvédeni sejtjeidet a károsodástól. Egyes esetekben ez a károsodás rákhoz vezethet.
A kutatások azt mutatják, hogy a vörös hús és a feldolgozott húsok fogyasztása növelheti bizonyos rákbetegségek kialakulásának esélyét. A vastagbélrák különösen a húsban gazdag étrendhez kötődik.
Ennek az ellenkezője igaz a növényi alapú étrendre. Összefüggenek bizonyos rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával. Ha több növényi ételt és kevesebb húst eszel, csökkentheted a rák kockázatát.
5. Egészséges testsúly
A növényi alapú étrend segíthet a fogyásban vagy az egészséges testsúly megőrzésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik 12 hétig ettek növényi eredetű ételeket, többet fogytak, mint azok, akik nem. És lefogytak anélkül, hogy csökkentették volna a kalóriákat vagy kevesebbet kellett volna enniük. Ez megkönnyítette az emberek számára a diéta betartását.
A növényi alapú étrend általában több rostot tartalmaz. Ez segít megőrizni a jóllakottság érzését. Így azt tapasztalhatod, hogy természetesen kevesebbet eszel, ha több növényi táplálékot fogyasztasz és ez fogyáshoz vezethet.