Ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudjuk kezelni – vagy megelőzni – a magad koleszterinszint problémáját, nem árt egy kicsit jobban is megismerkednünk a fogalmakkal és azzal, hogy valójában mi is az, ami segít szinten tartani!
A 2-es típusú cukorbetegség sajnos igen gyakran jár együtt magas koleszterinszinttel, amely hamar okozhat súlyosabb problémákat, hiszen az érfalakra gyakorolt negatív hatása miatt akár szívinfarktussal is számolnunk kell. Az elégtelen táplálkozás és a nem megfelelően beállított kezelés a koleszterinszintre is rossz hatással van, így nem árt odafigyelnünk egészségünkre ebőbl a szempontból sem.
A koleszterin fogalma
Étkezéseink során különféle zsírok – azaz lipidek – jutnak be a szervezetünkbe: ezek a trigliceridek, foszfolipidek (pl: lecitin), koleszterinészterek, és zsírban oldódó vitaminok.
A koleszterin lebontása
A bélcsatornába jutva ezeket először szervezetünk apró cseppekre bontja szét (más néven emulgeálják), azért, hogy a későbbieben a szírbontó enzimek (lipázok) nagyobb felületen férjenek hozzá a zsírokhoz, és hatékonyabban tudják lebontani.
A vékonybélben, a zsírbontó enzimek által kisebb alkotóelemekké bomlanak a különféle zsírmolekulák.
A trigiceridek lebontásához kalciumra és kolipázra van szükség, és a hasnyálmirigyben termelődő pankreász lipáz bontja le, amely lebontás során rövid- és hosszú szénláncú szabad zsírsavak és monogliceridek keletkeznek.
A foszfolipideket (pl: leticin) a foszfolipáz-A enzim bontja alkotóelemeire, amely folyamathoz tripszinre, kalciumra és epesavakra van szüksége.
A koleszterinészterek a koleszterináz bontja, amely lipáz azonban más molekulákat is képes megbontani.
A lebontás során keletkezett molekulák szervezetünkben az izomzatba és más szervekhez, a zsírsejtekbe és a májba jutnak el, ahol felszívódásuk már egy bonyolultabb folyamat, amely során az epesavak a szállított molekulákat úgynevezett micellákba rendezik. Ezek a micellák már képesek a bélfal sejtjeivel érintkezni, és ott felszívódni.
A felszívódás után azonban az epesavak a bélben maradnak, és egy későbbi vékonybélszakaszban szívódnak majd vissza. A bélnyálkahártya sejtjeibe jutott monogliceridek és szabad zsírsavak pedig a sima falú endoplazmatikus retikulumban újra trigliceridekké válnak, és a golgi-apparátusban beépülnek a chylomikronokba. A Golgi-n áthaladva ezek végül a sejtmembránhoz jutnak és az extracelluláris térbe ürülnek, innen pedig a bélnyirokba, majd a vérplazmába kerülnek.
Mi a magas koleszterinszint?
A koleszterin nemcsak chylomikronokban szállítódik, hanem más típusú lipoproteinekben (LDL, HDL is). Trigliceridek és a koleszterin nemcsak a táplálékkal jut be a szervezetünkbe, hanem a májban is szintetizálódnak. A májsejtekben létrejött triglicerideket és koleszterinésztert egy másik lipoprotein szállítja, a VLDL (very low density lipoprotein). Tehát a chylomikronokból és a VLDL-ekből jutnak el a trigliceridek a szervekhez. Itt a kapillárisok endothéljének lipoprotein-lipázai (ez is egy enzimfehérje) a lipoproteinekből szabad zsírsavakat hasítanak le, amelyek már áthatolhatnak a kapilláris membránon és a sejtmembránon. Ezt az enzimet az inzulin is aktiválja.
A VLDL bontása során VLDL-maradványok, majd LDL (low density lipoprotein) keletkezik. Ez az LDL-szint a vérben kimutatható a koleszterinszint vizsgálata alkalmával. Az LDL szállítja a koleszterinésztert a májból az LDL-receptorokkal rendelkező sejtekhez. Ezeknek a sejteknek a receptorszáma attól függ, hogy mennyi koleszterinre van szükségük. A felesleges koleszterin a preHDL-be épül be, így jön létre a gömb alakú HDL, melynek szíintje a vérből szintén kimutatható. A HDL szállítja vissza a felesleges koleszterint a májba. Az egészséges szervezetben az LDL/HDL koleszterin aránya normális szinten van. Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha ez az arány az LDL irányába mozdul el. Az összkoleszterin-szintet a LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin együttes szintje határozza meg.
Hogyan tarthatod karban koleszterinszinted a táplálkozás segítségével?
Valamennyire a táplálkozásunk is befolyásolja a szervezet koleszterinszintjét.
Jól karban tartható a koleszterinszint, ha sok olyan táplálékot fogyasztunk, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok. Ilyenek például a hidegen sajtolt növényi olajok, mint például a homoktövis lenmagolajos kivonata.
A koleszterinszint az étkezéssel együtt irányítható, azonban csak egy bizonyos szintig. A fent felsorolt étrend-kiegészítők természetes alapanyagokkal segítik a koleszterinszint rendben tartását anélkül, hogy megterhelnék szervezeted.