Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Minden, amit a koleszterinről és szinten tartásáról tudni érdemes!

Diabetes Portál


Szerző: macosz.hu


Minden, amit a koleszterinről és szinten tartásáról tudni érdemes!

Nekünk cukorbetegeknek különösen oda kell figyelnünk a táplálkozásra és arra, hogy minden lehetséges módon csökkentsük betegségünkből fakadóan a további kellemetlen következményeket. Így, főként a 2-es típusú cukorbetegek esetében, a koleszterinszint rendben tartása is kulcsfontosságú kérdés.

Minden, amit a koleszterinről és szinten tartásáról tudni érdemes!

Ahhoz, hogy valóban hatékonyan tudjuk kezelni – vagy megelőzni – a magad koleszterinszint problémáját, nem árt egy kicsit jobban is megismerkednünk a fogalmakkal és azzal, hogy valójában mi is az, ami segít szinten tartani!

 

A 2-es típusú cukorbetegség sajnos igen gyakran jár együtt magas koleszterinszinttel, amely hamar okozhat súlyosabb problémákat, hiszen az érfalakra gyakorolt negatív hatása miatt akár szívinfarktussal is számolnunk kell. Az elégtelen táplálkozás és a nem megfelelően beállított kezelés a koleszterinszintre is rossz hatással van, így nem árt odafigyelnünk egészségünkre ebőbl a szempontból sem.

 

 

A koleszterin fogalma

Étkezéseink során különféle zsírok – azaz lipidek – jutnak be a szervezetünkbe: ezek a trigliceridek, foszfolipidek (pl: lecitin), koleszterinészterek, és zsírban oldódó vitaminok.

 

A koleszterin lebontása

A bélcsatornába jutva ezeket először szervezetünk apró cseppekre bontja szét (más néven emulgeálják), azért, hogy a későbbieben a szírbontó enzimek (lipázok) nagyobb felületen férjenek hozzá a zsírokhoz, és hatékonyabban tudják lebontani.

A vékonybélben, a zsírbontó enzimek által kisebb alkotóelemekké bomlanak a különféle zsírmolekulák.

 

A trigiceridek lebontásához kalciumra és kolipázra van szükség, és a hasnyálmirigyben termelődő pankreász lipáz bontja le, amely lebontás során rövid- és hosszú szénláncú szabad zsírsavak és monogliceridek keletkeznek.

A foszfolipideket (pl: leticin) a foszfolipáz-A enzim bontja alkotóelemeire, amely folyamathoz tripszinre, kalciumra és epesavakra van szüksége.

A koleszterinészterek a koleszterináz bontja, amely lipáz azonban más molekulákat is képes megbontani.

 

A lebontás során keletkezett molekulák szervezetünkben az izomzatba és más szervekhez, a zsírsejtekbe és a májba jutnak el, ahol felszívódásuk már egy bonyolultabb folyamat, amely során az epesavak a szállított molekulákat úgynevezett micellákba rendezik. Ezek a micellák már képesek a bélfal sejtjeivel érintkezni, és ott felszívódni.

 

A felszívódás után azonban az epesavak a bélben maradnak, és egy későbbi vékonybélszakaszban szívódnak majd vissza. A bélnyálkahártya sejtjeibe jutott monogliceridek és szabad zsírsavak pedig a sima falú endoplazmatikus retikulumban újra trigliceridekké válnak, és a golgi-apparátusban beépülnek a chylomikronokba. A Golgi-n áthaladva ezek végül a sejtmembránhoz jutnak és az extracelluláris térbe ürülnek, innen pedig a bélnyirokba, majd a vérplazmába kerülnek.

 

 

 

Mi a magas koleszterinszint?

 

A koleszterin nemcsak chylomikronokban szállítódik, hanem más típusú lipoproteinekben (LDL, HDL is). Trigliceridek és a koleszterin nemcsak a táplálékkal jut be a szervezetünkbe, hanem a májban is szintetizálódnak. A májsejtekben létrejött triglicerideket és koleszterinésztert egy másik lipoprotein szállítja, a VLDL (very low density lipoprotein). Tehát a chylomikronokból és a VLDL-ekből jutnak el a trigliceridek a szervekhez. Itt a kapillárisok endothéljének lipoprotein-lipázai (ez is egy enzimfehérje) a lipoproteinekből szabad zsírsavakat hasítanak le, amelyek már áthatolhatnak a kapilláris membránon és a sejtmembránon. Ezt az enzimet az inzulin is aktiválja.

 

A VLDL bontása során VLDL-maradványok, majd LDL (low density lipoprotein) keletkezik. Ez az LDL-szint a vérben kimutatható a koleszterinszint vizsgálata alkalmával. Az LDL szállítja a koleszterinésztert a májból az LDL-receptorokkal rendelkező sejtekhez. Ezeknek a sejteknek a receptorszáma attól függ, hogy mennyi koleszterinre van szükségük. A felesleges koleszterin a preHDL-be épül be, így jön létre a gömb alakú HDL, melynek szíintje a vérből szintén kimutatható. A HDL szállítja vissza a felesleges koleszterint a májba. Az egészséges szervezetben az LDL/HDL koleszterin aránya normális szinten van. Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha ez az arány az LDL irányába mozdul el. Az összkoleszterin-szintet a LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin együttes szintje határozza meg. 

 

 

Hogyan tarthatod karban koleszterinszinted a táplálkozás segítségével?

 

Valamennyire a táplálkozásunk is befolyásolja a szervezet koleszterinszintjét.

Jól karban tartható a koleszterinszint, ha sok olyan táplálékot fogyasztunk, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok. Ilyenek például a hidegen sajtolt növényi olajok, mint például a homoktövis lenmagolajos kivonata.

A koleszterinszint az étkezéssel együtt irányítható, azonban csak egy bizonyos szintig. A fent felsorolt étrend-kiegészítők természetes alapanyagokkal segítik a koleszterinszint rendben tartását anélkül, hogy megterhelnék szervezeted.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Bárányhimlő

  A bárányhimlő (varicella zoster) betegség leírása Sajnálatos tény,... Tovább

Doxazosin

Alfa-adrenerg receptorgátló típusú vérnyomáscsökkentő. Cukorbetegeknél előnyös... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség