Mivel a húsok is tartalmaznak koleszterint, a száraz tészták többsége pedig tojással készül, a heti 3 tojásnál több fogyasztást nem javasolták. (Így tettünk mi is a cukorbetegek részére írott munkáinkban – a referáló megjegyzése). Pedig a tojás nagymennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat, sok vitamint és ásványi sót tartalmaz, ezért olcsó és igen egészséges élelmiszernek tekinthető. Most kínai és bostoni kutatók egy irodalmi meta-analízis keretében vizsgálták a tojás fogyasztás mennyisége és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggést 263 ezer szívkoszorúsér beteg és 210 ezer szélütött beteg 8-20 éves utánkövetését elemezve. Azt találták, hogy a tojás fogyasztás napi egy vagy akár több tojásra történő növelése sem a szív-koszorúsér, sem az agyi érbetegség kockázatát nem növeli, mint ezt az alábbi két ábra mutatja. Jóllehet az adatok között heti 10, egy esetben 20 tojást fogyasztóké is szerepel.
A cukorbetegek esetében az analízis a legtöbb tojást fogyasztóknál – szemben a legkevesebb toját fogyasztókkal – a szívkoszorúserek megbetegedésének kockázat fokozódását mutatta ki, a szélütés veszélyének fokozódását viszont nem észlelték. A kérdés eldöntésére további vizsgálatokat tartanak szükségesnek. (Ma már egyértelmű, hogy az alacsony HDL-koleszterin és a magas LDL-koleszterin és triglicerid szintek létrejöttében a táplálékkal történő koleszterin bevitel nem játszik lényeges szerepet, mivel ezeket a változásokat a metabolikus szindrómás szervezet maga produkálja. Ugyanakkor komoly gyógyszeres kezelési lehetőségekkel rendelkezünk az anomáliák kiküszöböléséhez cukorbetegek esetében is – a referáló megjegyzése).