Rákkeltő a zéró cola? - július közepén születik meg a hivatalos döntés
Az IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség), a WHO rákkutató részlege júliusban hozza nyilvánosságra döntését, miszerint az aszpartámot "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogja besorolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthatunk biztonságosan. Az ilyen ajánlásokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (WHO és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) adja ki.
Az aszpartámot évente felülvizsgálják
A JECFA évente felülvizsgálja az aszpartám használatát, és idén sem volt ez másképp. Az IARC-határozat nyilvánosságra hozatalának napján a JECFA is közzéteszi megállapításait. Jelenleg a JECFA azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható. Az adott termékben lévő aszpartám mennyiségétől függően egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen.
Fontos kiemelni, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok véleményei ebben a kérdésben széles körben megoszlanak. Míg az egyes országokban vannak olyan hatóságok, amelyek fenntartások nélkül elfogadják az aszpartám biztonságosságát, mások szigorúbb szabályozást vezettek be. Mellékhatásai eddig is ismertek voltak az aszpartámnak:
• Csökkent látás
• Fejfájás és migrén
• Epilepsziás rohamok
• Irritáció
• Fóbiák
• Menstruációs görcsök erősödése
• Gyermekeknél hiperaktivitás
• Sclerosis multiplex
• Krónikus fáradtság érzése
• Fibromyalgia, amelyet hangulatingadozás, alvás- és memóriazavar, kimerültség és mozgásszervi fájdalom kísérhet
• Születési rendellenességek és mentális retardáció
Ha rákkeltőek a zéró italok, akkor marad a víz?
Ez a hír kihívást jelent a diétás és cukormentes termékek fogyasztói számára. A fogyasztóknak a saját megítélésükre kell bízniuk, hogy milyen mértékben fogyasztanak az ilyen édesítőszereket, és figyelembe kell venniük a saját egészségi állapotukat és életmódjukat.
Rákkeltő a zéró cola? - július közepén születik meg a hivatalos döntés
Az IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség), a WHO rákkutató részlege júliusban hozza nyilvánosságra döntését, miszerint az aszpartámot "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogja besorolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthatunk biztonságosan. Az ilyen ajánlásokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (WHO és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) adja ki.
Az aszpartám kutatása folytatódik
Mindenesetre a WHO és más szervezetek folytatják a kutatásokat az aszpartám és más édesítőszerek potenciális egészségügyi hatásainak vizsgálata terén. A legfontosabb az, hogy tájékozódjunk és kritikusan gondolkodjunk az élelmiszerekkel és italokkal kapcsolatos választásaink során, és az egészségünk megőrzése érdekében mindig a mértékletességet tartsuk szem előtt.