Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Rákkeltő a zéró kóla – robbant a hír a napokban, de vajon ennek mennyi az igazság tartalma? Fogyaszthatunk zéró italokat vagy inkább kerüljük őket el végleg?

Diabetes Portál


Szerző: NA


Rákkeltő a zéró kóla: a WHO rákkeltőnek nyilvánítja a világ legelterjedtebb édesítőszerét

Pár napja hatalmas felháborodást keltett a hír, miszerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő anyagként fogja feltüntetni az aszpartámot, a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét. Az aszpartámot széles körben alkalmazzák diétás és cukormentes termékekben, mint például a zéró kóla, cukormentes rágógumik, édesítőszerek, sportitalok és gyümölcslevek.

rákkeltő az aszpartám

Rákkeltő a zéró cola? - július közepén születik meg a hivatalos döntés

Az IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség), a WHO rákkutató részlege júliusban hozza nyilvánosságra döntését, miszerint az aszpartámot "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogja besorolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthatunk biztonságosan. Az ilyen ajánlásokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (WHO és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) adja ki.

 

Az aszpartámot évente felülvizsgálják

A JECFA évente felülvizsgálja az aszpartám használatát, és idén sem volt ez másképp. Az IARC-határozat nyilvánosságra hozatalának napján a JECFA is közzéteszi megállapításait. Jelenleg a JECFA azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható. Az adott termékben lévő aszpartám mennyiségétől függően egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen.

Fontos kiemelni, hogy a nemzeti szabályozó hatóságok véleményei ebben a kérdésben széles körben megoszlanak. Míg az egyes országokban vannak olyan hatóságok, amelyek fenntartások nélkül elfogadják az aszpartám biztonságosságát, mások szigorúbb szabályozást vezettek be. Mellékhatásai eddig is ismertek voltak az aszpartámnak:

•    Csökkent látás
•    Fejfájás és migrén
•    Epilepsziás rohamok
•    Irritáció
•    Fóbiák
•    Menstruációs görcsök erősödése
•    Gyermekeknél hiperaktivitás
•    Sclerosis multiplex
•    Krónikus fáradtság érzése
•    Fibromyalgia, amelyet hangulatingadozás, alvás- és memóriazavar, kimerültség és mozgásszervi fájdalom kísérhet
•    Születési rendellenességek és mentális retardáció

 

Ha rákkeltőek a zéró italok, akkor marad a víz?

Ez a hír kihívást jelent a diétás és cukormentes termékek fogyasztói számára. A fogyasztóknak a saját megítélésükre kell bízniuk, hogy milyen mértékben fogyasztanak az ilyen édesítőszereket, és figyelembe kell venniük a saját egészségi állapotukat és életmódjukat.

 

Rákkeltő a zéró cola? - július közepén születik meg a hivatalos döntés

Az IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség), a WHO rákkutató részlege júliusban hozza nyilvánosságra döntését, miszerint az aszpartámot "emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként" fogja besorolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthatunk biztonságosan. Az ilyen ajánlásokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA (WHO és Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) adja ki.

 

Az aszpartám kutatása folytatódik

Mindenesetre a WHO és más szervezetek folytatják a kutatásokat az aszpartám és más édesítőszerek potenciális egészségügyi hatásainak vizsgálata terén. A legfontosabb az, hogy tájékozódjunk és kritikusan gondolkodjunk az élelmiszerekkel és italokkal kapcsolatos választásaink során, és az egészségünk megőrzése érdekében mindig a mértékletességet tartsuk szem előtt.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Fibrátorok

Vérzsírcsökkentő készítmények, amelyek elsősorban a cukorbetegeknél emelkedett... Tovább

Alfa-sejtek

   A hasnyálmirigy glukagon nevű hormont termelő sejtjei. A glukagon az emberi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség