Reflux diétája: Az elfogyasztandó és elkerülendő ételek
A reflux tünetei akkor jelentkeznek, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, égő érzést, nyelési fájdalmat vagy felböfögést okozva. Ezek a tünetek gyakran étkezés után egy órával jelentkeznek, és néha összekeverhetők a szívinfarktus jeleivel. Ha szegycsont mögötti égő érzést vagy gyomortáji fájdalmat tapasztal, amely ritkán sugárzik a hátba vagy a karba, forduljon orvoshoz.
A reflux betegség kialakulásában kulcsfontosságú tényező a nyelőcső és a gyomor találkozási pontján lévő záróizom működésének károsodása. Ez a betegség bármely életkorban előfordulhat, de 40 év felett gyakoribb.
A kezelés elsősorban az étkezési szokások módosításából áll. Az orvosok gyógyszeres kezelést is javasolhatnak, és műtét is szükségessé válhat, ha a gyógyszerek nem enyhítik a tüneteket.
Mit együnk reflux esetén?
Reflux esetén az étrendnek kiegyensúlyozottnak és változatosnak kell lennie. Fontos, hogy előtérbe helyezzük a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, és fogyasszunk sovány fehérjéket, mint például tofu, fehér hal, tojás vagy csirke.
Kerüljük a nehezen emészthető, gázokat okozó vagy irritáló ételeket, mint a sült ételek, sós rágcsálnivalók, finomított szénhidrátok, üdítők, fehér kenyér, fehér tészta és édességek, valamint a koffeintartalmú élelmiszereket, mint a kávé vagy a csokoládé.
Megengedett élelmiszerek:
• Friss gyümölcsök: alma, őszibarack, körte, banán, dinnye, görögdinnye, eper, szőlő, szeder, mangó.
• Friss zöldségek: sárgarépa, cukkini, spenót, mángold, saláta, rukkola.
• Szénhidrátok: rizs, tészta, burgonya, édesburgonya, kenyér.
• Alacsony zsírtartalmú fehérjék: bőr nélküli csirke vagy pulyka, fehér hal, tojás.
• Sovány tejtermékek, előnyben a fehér sajtok: ricotta, túró, alacsony zsírtartalmú túró.
• Jó zsírok: olívaolaj kis mennyiségben.
• Teák: gyömbér és kamillatea.
Az ételeket természetes fűszerekkel készítsük, kerüljük a sült készítményeket, szószokat és fűszeres ételeket.
Reflux diéta és rostfogyasztás:
Rostos ételek fogyaszthatók, de aktív tünetek esetén érdemes választani könnyen emészthető, rostszegény ételeket, mint például keksz, héj nélküli burgonya, rizs, kenyér és tészta, valamint héj és mag nélküli gyümölcsök és zöldségek, például alma, körte, őszibarack, sárgarépa, cukkini.
Inaktív időszakokban fogyaszthatunk rostban gazdag szénhidrátokat, mint a teljes kiőrlésű kenyér, zab, quinoa, hüvelyesek, magvak és diófélék.
Reflux diéta legfőbb szabálya:
Az ételek hatása egyéni, ezért fontos étkezési naplót vezetni. Ez segít azonosítani, mely ételek okozzák a tüneteket. Az étkezési naplót érdemes dietetikushoz vinni értékelésre, hogy személyre szabott étrendet készítsenek.
Reflux diéta - mintaétrend:
Az alábbiakban egy 3 napos refluxdiéta példaétrendjét találod:
Étkezések
Reggeli
- nap: Aludttej + kenyér, ricotta sajttal + kis körte
- nap: Zsírszegény joghurt zabbal és banánnal
- nap: Mandulatej, rántotta, kenyér, kis papaya
Tízórai
- nap: Érett mangó + dió
- nap: Szárított szilva + pörkölt mogyoró
- nap: Dinnye + brazil dió
Ebéd
- nap: Sült tengeri hal, burgonya, zöldbab, sárgarépa, cukkini, olívaolajos desszert, görögdinnye
- nap: Grillezett csirkemell, rizs, bableves, saláta olívaolajjal, friss füge
- nap: Quinoa, párolt cikória, bőr nélküli csirkecomb, banán
Vacsora/Uzsonna
- nap: Pirított alma fahéjjal
- nap: Gyömbér tea, pirítós, ricotta sajt
- nap: Zsírszegény joghurt, chia mag, közepes datolyaszilva
A mennyiségek egyéntől függnek, ezért egy táplálkozási szakértővel való konzultáció ajánlott.
Kerülendő ételek reflux esetén:
Kolbászfélék, olajok, sült ételek, magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek, több mint 1% zsírtartalmú tejtermékek, szószok, fagyasztott és előfőzött ételek, koffeintartalmú élelmiszerek, alkoholos és szénsavas italok, menta és mentaízesítésű termékek, fűszeres ételek, kész fűszerek.
Egyeseknél irritálhatnak a citrusfélék, hagyma, fokhagyma, avokádó, kókuszdió is, ezért figyeljük meg, hogy mely ételekkel toleráljuk jól.
Óvintézkedések a reflux ellen:
• Napi többszöri kis adagú étkezés.
• Kerüljük a folyadékfogyasztást étkezés közben.
• Ne együnk lefekvés előtt 3-4 órával.
• Ne mozogjunk közvetlenül étkezés után.
• Alaposan rágjuk meg az ételt, és nyugodt helyen együnk.
• Törekedjünk a normál testsúlyra, konzultáljunk táplálkozási szakértővel a megfelelő táplálkozási terv érdekében.
• Aludjunk megemelt fejvégzetben, hogy csökkentsük az éjszakai refluxot.
• Kerüljük a szűk ruhákat és fűzőket, mivel növelhetik a gyomorra nehezedő nyomást.