Mi történik a testeddel, ha minden nap rizst eszel?
Alkalmazkodóképessége, elérhetősége és megfizethetősége miatt sokan esznek rizst rendszeresen – akár naponta. Minden bizonnyal része lehet egy kiegyensúlyozott étkezési tervnek. Ennek ellenére van néhány lehetséges hátránya, amelyeket fontos szem előtt tartani.
Energialöketet kapsz
A rizs egy egészséges, tápanyagban gazdag gabona, amely kiváló szénhidrátforrás, amely egyike annak a három fő makrotápanyagnak, amelyeket naponta el kell fogyasztanunk.
A rizs gyors energiaforrás, ami nagy előny lehet azok számára, akiknek gyorsan kell erőre kapniuk, például sportolóknak, nagy terhelésű munkát végzőknek, valamint terheseknek, szoptatóknak vagy sérülésből, vagy betegségből gyógyuló személyeknek. A szénhidrátok fontos makrotápanyagok, amelyekre szervezetünknek szüksége van az energiához, a hormontermeléshez, a kognitív funkciókhoz és még sok máshoz.
Könnyebb emésztést észlelhetsz
A banán, az almaszósz és a pirítós mellett a rizs a „BRAT-diéta” jellegzetes alkotóeleme, amelyet gyakran népszerűsítenek azok számára, akik hányingerrel, hányással vagy hasmenéssel küzdenek, vagy gyógyulnak belőlük.
Ha valaha is volt gyomorfájdalmad vagy gyomorpanaszod, egy könnyen elviselhető és emészthető ételre gondolhatsz, ilyen sima rizs. A rizsben is nagyon kevés zsír van, ami ideális az emésztés megkönnyítésére.
Ez hasznos lehet, függetlenül attól, hogy emésztési problémáid vannak, vagy sem. A könnyen emészthető szénhidrát bevitele hasznos lehet, ha szorongás vagy stressz miatt görcsös érzést tapasztalsz vagy ha egy betegségből lábadozol, esetleg edzés előtt vagy után fogyasztod.
Mikrotápanyagokat vihetsz be a szervezetedbe
A rizs több mint 15 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a folsavat, B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, szelént, rostot, vasat és cinke. A fehér és a barna rizs némileg hasonló táplálkozási profillal rendelkezik, bár a barna rizsben valamivel magasabb a kalória, a rost, a fehérje, a mangán, a szelén, a magnézium és a B-vitamin. A mikroelemek és ízek keveréke érdekében próbálj meg egynél több rizsfajtát rendszeresen beépíteni étrendedbe.
Megugrik a vércukorszinted
Magasabb szénhidrátarányának köszönhetően (a fehérjéhez és zsírhoz, a másik két makróhoz képest ) egy adag rizs önmagában megemelheti a vércukorszintet. A glikémiás index annak mértéke, hogy az élelmiszerek milyen mértékben befolyásolják a vércukorszintet, és a rizs körülbelül a közepére esik; a kukorica felett, közvetlenül a búza alatt és valamivel alacsonyabban, mint a burgonya.
Ha nem vagy aktív, vagy nem eszel elég fehérjét és zsírt a rizs mellé, az negatívan befolyásolhatja a vércukorszintet. Az is hasznos lehet, ha a nap legaktívabb időszakában eszel rizst, különösen akkor, ha bizonyos vércukor egyensúly zavarral küzdesz.
Kiszoríthat több tápanyagdús ételt
Ha csak rizst eszel naponta, előfordulhat, hogy kimarad az összes többi tápanyag, amely más gabonákban található, például a quinoában, a bulgurban, a zabban, az árpában, a kölesben és az amarántban. Mindig jó ötlet variálni a gabonákat, ezenkívül próbáld nyomon követni az étkezést. Sok előételben a rizs áll a középpontban, ami teljesen klassz, de ügyelj az adag méretére. A változatos tányér építése lehetővé teszi, hogy sovány fehérjével, gyümölcsökkel, zöldségekkel és szívbarát zsírokkal is feltöltődj.