A spenót fogyasztásának előnyei
A spenót egy nagy teljesítményű zöldség, amelynek számos egészségügyi előnye van. Például a kutatások azt mutatják, hogy a spenót gyulladáscsökkentő, antioxidáns és testsúlycsökkentő hatással rendelkezik (nem csoda, hogy Popeye annyira szerette). Amellett, hogy kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, a spenót számos előnnyel is jár a bélrendszer egészségére nézve. Bármely élelmiszerboltban kapható, kedvező árú, sokoldalú és kényelmes, sűrűn tele van rostokkal és egyéb tápanyagokkal, amelyek támogatják a bélrendszert és az általános egészséget.
A spenót kiváló rostforrás
A rostok elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez, mivel segítik az emésztőrendszer működését, és elősegítik a rendszeres bélmozgást. A rostban gazdag étrendről kimutatták, hogy csökkenti a vastagbélrák kockázatát és segíthet a székrekedés, az aranyér és más emésztési problémák megelőzésében is. A spenót rendszeres fogyasztása segíthet abban, hogy elegendő rostot kapj az étrendben.
A napi ajánlott rostbevitel azt sugallja, hogy a felnőttek napi 30 gramm rostbevitelre törekednek, és a spenót nagyszerű módja ennek a szükségletnek a kielégítésére. Ugyanis 100 gramm nyers spenót körülbelül 2,2 gramm rostot tartalmaz.
A spenót magas antioxidáns tartalommal rendelkezik
Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabadgyökök által okozott károsodásoktól, amelyek instabil molekulák: ezek károsíthatják a sejteket és hozzájárulnak a krónikus betegségek kockázatához. A spenót számos antioxidánst tartalmaz, köztük C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint és flavonoidokat. Ezek az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a bélgyulladást, ami kritikus fontosságú az egészséges emésztőrendszer fenntartásához.
A spenót vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, amelyek elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez A spenót nagyszerű forrása az A-vitaminnak, amely segít megőrizni a bélnyálkahártya egészségét, valamint a K-vitaminnak, amely elengedhetetlen a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez. Ez a levélzöld is tartalmaz vasat, amely szükséges a vörösvértestek termeléséhez és magnéziumot, amely segít fenntartani az egészséges ideg- és izomműködést.
A spenótban kevés a FODMAP
A FODMAP-ok, amelyek a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok rövidítése, olyan típusú szénhidrátok, amelyeket néhány ember nehezen emészthet. Ez teszi a spenótot fantasztikus választássá azok számára, akik irritábilis bélszindrómában vagy más emésztési rendellenességben szenvednek, mivel a rendszeres spenótfogyasztás csökkentheti az emésztési kellemetlenség tüneteit és elősegítheti a bélrendszer egészségét.