Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Mi az a stevia, mire használjuk, édesítő gyógynövény, cukorpótló

Diabetes Portál



Stevia: Cukor helyett csodanövény, aminek hinni lehet

Szárított levelei sokkal édesebbek, mint a répacukor. Nem károsítja a fogakat, ehetik cukorbetegek, nem hizlal, s még antibakteriális hatása is van! A legmeglepőbb; hogy régóta ismerhetnénk, kapható is, s nem élünk vele. Neve: Stevia.

Stevia a gyógynövény

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.

 

 

Miért nem közismert édesítő a stevia?


Paraguay guarani-indiánjai évszázadok óta a stevia leveleivel ízesítik teájukat, "édes levélnek" vagy "édesfűnek" hívják. Használják étvágycsökkentőnek, de bőrbetegségek kezelésére és sebgyógyításra is. Segítségével a sérülések szinte heg nélkül forradnak.
Ki tudja, miért került most hirtelen megint a nagy üdítőgyártó érdeklődésének középpontjába ez a természetes édesítőszer és gyógynövény, amivel tulajdonképpen már itt, Magyarországon is jóformán évtizedek óta együtt élünk. Sokféleképpen írják és mondják, szteviának, sztéviának, sztíviának vagy magyarosan mézfűnek. Teája, kivonata por, folyadék vagy tabletta formájában országszerte kapható a bioboltokban. A fővárosban például húsznál több üzlet forgalmazza, de a vidéki nagyvárosokban is jó eséllyel ráakadhatunk, az internetes forgalmazókról nem is beszélve. A szóra rákeresve az Interneten csak magyar oldalakból több mint 25000 találatra lelhetünk, s bevonult a "lap.hu"-k sorába is. Nem valami gyanús eredetű csodaszerről van szó, a Semmelweis Egyetem tudományos kutatásai között is szerepel a növény hatásainak vizsgálata. Megismervén kedvező tulajdonságait, méltán csodálkozhatunk, hogy kerülhette el figyelmünket, és miért használják csak nagyon kevesen cukor helyett.

 

 

Stevia: áldásos gyógynövény


A Stevia rebaudiana Bertoni a 150 ismert stevia faj egyike, a Paraguay és Brazília határán húzódó Amambay hegylánc fennsíkján őshonos. A cserje évelő, mintegy 60 cm magas. Levelei 5-6 cm hosszúak, 2-3 cm szélesek. Az édes ízért felelős vegyületei az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin. Feltételezik, hogy a növény mérhetetlen édességével tartja távol esetleges ellenségeit. Tény, hogy rovarkártevője nincs. A levél kivonatának fogyasztása nem növeli a vércukorszintet, javítja a glükóztoleranciát, hosszú távon szabályozza a cukorháztartást. További áldásos élettani hatása, hogy csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaölő hatású. Főzete a zöld teánál erősebb antioxidáns. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, rendszeresen fogyasztva csökkenti a fáradékonyságot. Kiváló fog- és ínyápoló. Segít enyhíteni a dohányosok nikotinéhségét, de más szenvedélybetegeknek is hasznára van. A növény sok C- és A-vitamint, többek között cinket, vasat, magnéziumot tartalmaz.

 

 

Stevia: a "cukrok cukra" nem csak cukrosoknak

 

Szárított leveleinek egy grammja mindössze 0,21 kilokalóriához juttatja a szervezetet. Hogyan lehetséges az, hogy egy a cukorrépából vagy cukornádból előállított cukornál, a szacharóznál 300-szor édesebb anyag jóformán nem ad energiát? Úgy, hogy a növény édességét adó vegyületeket az emberi szervezet nem képes lebontani. Hasonlóképpen, mint, mondjuk, a cellulózt, amivel megfelelő enzimek híján nem tudunk mit kezdeni. A steviolglükozidok vagy diterpénglükozidok vízben és alkoholban jól oldódnak. A molekula szerkezetében meghatározó steviol három cukrot, egész pontosan glükózt hordoz.
Mint tudjuk, nem csak a cukrok és szénhidrátok lehetnek édesek. Édesnek érezhetünk nagyon különböző vegyületeket, így többek között az aszpartámot vagy más édesítőszereket is. Ilyenek a stevia természetes, édes vegyületei is. Egyébként szénhidrátok, de nem lebontható cukrok. A steviolglükozidok elégetésével nyerhető energiamennyiség az ember számára pusztán elvi érték, amihez nem férhetünk hozzá, ahogy a molekulában lévő glükózhoz sem. Ezen tulajdonságainak köszönheti, hogy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Mivel kristályszerkezete stabil, 200˚C-on is sértetlen, így sütésre is kiválóan alkalmas.

 

 

A stevia múltja bizonyít


Jóllehet a növény a spanyol hódítók figyelmét sem kerülte el, valójában az 1880-as évek óta tekinthetjük Európában is ismertnek, amikor Moises Santiago Bertoni, olasz természettudós és Rebaudi paraguayi kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá. Ők mérték föl édes hatóanyagának a mi cukrunknál 300-szor édesebb voltát. Az 1900-as évektől megkezdődött a növény mezőgazdasági termesztése. Fogyasztása Latin-Amerikában elterjedt. 1931-ben Franciaországban két kémikus izolálta az édes ízéért felelős összetevőt, amit steviozidnak kereszteltek. Az 1950-es évek végén Japánban, majd Ázsia több területén is megjelentek a steviaültetvények, s ott ma is a legkedveltebb édesítőszer, melynek egészségre való ártalmatlan, sőt inkább kedvező hatását számos, főként japán kutatás támasztja alá. Hosszú évek óta fogyasztva sem tudunk káros mellékhatásáról. Nem csak Dél-Amerikában, Ázsiában is korlátozás nélkül kapható élelmiszer, Japánban például az édesítőszerek közötti 41 %-os piaci részesedéssel.

 

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt

 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Biguanidok

Vércukorszint csökkentő szerek. Döntően a máj glukóz kibocsátásának csökkentésével,... Tovább

keresőoptimalizálás

Keresőoptimalizálás azaz SEO   A keresőoptimalizálás azaz SEO az a folyamat, melynek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz Cukorbetegként mikor fordulj belgyógyászhoz? – Amit jó, ha tudsz
Mikor érdemes cukorbetegként belgyógyászhoz fordulni? Cikkünkben megmutatjuk, milyen...
Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, étkezés, diéta