Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kötelező tápértékjelölés

Diabetes Portál


Szerző: Rékka


Kötelező tápértékjelölés

Sajtóértesülések szerint kötelező minimális tápérték-feltüntetési előírások bevezetését javasolja az élelmiszerekre az Európai Bizottság. A tervet a miniszteri tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia. A Reuters úgy tudja, Brüsszel ötféle tápanyagjellemzőn száz grammra vagy száz milliliterre vonatkozó mennyiségét akarja kötelezően szerepeltetni jól látható módon minden élelmiszerféleség csomagolásának első oldalán: az energia, a zsír, a telített zsírsavak, a cukor és a só arányát. Egyúttal azt is előírná, hogy mind az ötféle összetevőnél tüntessék fel a gyártók a napi ajánlott bevitel mennyiségét is.

Cimkézési tervek

 

Egyéni megoldások

 

Azt már az egyes tagállamok döntésére bízná Brüsszel, hogy ez az ötféle információ milyen grafikai megoldással kerüljön a csomagolásra: erre lehet egységes dizájnt kialakítani, vagy akár különféle színeket használni. Azt is saját hatáskörben határozhatná meg bármely tagállam, hogy további tápérték-megjelöléseket is előír-e (például a termék szénhidráttartalmára vonatkozóan).
A fenti öt jellemző azonban az egész EU-ban minimálisan kötelező lenne, s egy meghatározott méretben kellene feltüntetni ezeket az információkat. Ez legalább három milliméteres betűket jelent, és az allergiások számára is kötelező lenne figyelmeztető feliratokat elhelyezni, például akkor, ha a termék mogyorót tartalmaz. A nem kötelezően előírt tápanyagértékeket önkéntes alapon csupán a termék hátoldalán lehetne szerepeltetni. Az italoknál csak az energiatartalom feltüntetése lenne kötelező.

 

Tiltakozások


Az üzleti szféra tiltakozik a tervezet ellen. Az Európai Élelmiszer-ipari és Italgyártó Szövetség (CIAA) szerint kötelező előírások helyett inkább az ágazat belső önszabályozására kellene hagyatkozni. „Ötféle jellemző feltüntetése a termék első oldalán túlságosan sok, márpedig a sok információ megöli az információt” – írja a CIAA a bizottsági előterjesztést előkészítő Markosz Kiprianu uniós biztoshoz küldött levelében.

 

Az új jelölés bevezetése


Az EU-ban az utóbbi időszakban számos cég már önkéntes módon bevezette az új jelölést. Az elmúlt év végére több mint ezer márka 8,3 ezer termékén tüntették fel a fogyasztóbarát információkat. Magyarországon elsőként egy multinacionális cég hazai leányvállalatai  határoztak a rendszer alkalmazásáról. A jelölés iránt több élelmiszer-ipari cég is érdeklődik.
Az elképzelések szerint az egyik magyar vállalat ez év végére valamennyi termékén alkalmazná majd ezt a szisztémát, így a fogyasztók már az eladási helyeken pontos és egyszerűen összehasonlítható információkhoz juthatnak az áruféleségek energia- és tápanyagtartalmáról. A vásárlók meggyőződhetnek arról is, hogy a termékekben lévő összetevők egy felnőtt napi igényének hány százalékát teszik ki. Ezt az úgynevezett irányadó napi beviteli érték fejezi ki.

Forrás: VG.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Biomarker

Az egyén egy adott betegséggel szembeni fogékonyságát vagy egy adott expozíció... Tovább

GFR

Glomerulus filtrációs ráta. A krónikus veseelégtelenség súlyosságának pontos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Karácsonyi öröm cukorbetegeknek: Házilag készített cukormentes mákos bejgli recept Karácsonyi öröm cukorbetegeknek: Házilag készített cukormentes mákos bejgli recept
Cukorbeteg vagy? Nem kell lemondanod a finom bejgliről karácsonykor! Mutatjuk a legjobb...
Milyen vércukormérőt érdemes venni? Részletes összehasonlítás és elemzés. Milyen vércukormérőt érdemes venni? Részletes összehasonlítás és elemzés.
Az alábbi cikkben összehasonlítottam a magyar piacon kapható vérukor mérőket és azok...
A vízivás fontossága cukorbetegként – mit kell tudnod róla? A vízivás fontossága cukorbetegként – mit kell tudnod róla?
Javítja a vízivás a vércukor szintet? Mennyit kell innia egy cukorbetegnek? Nemzetközi...
Hogyan lehet valaki dietetikus? Tippek és tanácsok Hogyan lehet valaki dietetikus? Tippek és tanácsok
Útmutató ahhoz, hogyan válhatsz dietetikussá: képzés, karrierutak, szakorvos állás...
Fáradtság, fejfájás, torokkaparás? – Lehet, hogy a klíma a hibás Fáradtság, fejfájás, torokkaparás? – Lehet, hogy a klíma a hibás
Ősszel újra előkerül a klíma távirányítója – ezúttal már nem a hőség ellen,...
Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon? Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon?
A TikTok ma már nemcsak szórakoztató videók platformja, hanem egyre több felhasználó...
Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat? Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat?
A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeket okozhat: neuropátia, fájdalom, érzéskiesés....
5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy 5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy
A rohanós hétköznapokban sokszor fel sem tűnik, mennyi feszültséget cipelünk magunkkal....
Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek
Bár sokan a tűket kizárólag fájdalmas injekciókkal társítják, valójában sokkal több...
Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt
Hiába vagy kiváló szakember, ha a weboldalad elavult, lassú, vagy épp nincs is. A páciensek...
címkék: egészséges életmód, étkezés, diéta