Hogyan befolyásolja a teljes kiörlésű gabonatermék a prediabétesz elő-állapotát
Most egy Tina Winston vezetésével a stockholmi Karolinska Kórházban végzett kutatás azt célozta meg, hogy a teljes kiőrlésű gabonatermékek által történő magas növényi rostfogyasztás miképpen befolyásolja a diabétesz elő-állapotának, a prediabétesznek a kockázatot. 5.477 egészséges, 35-56 év közötti stockholmi lakos étkezési szokásait elemezték. Tíz év után azt találták, hogy a korábban még a prediabétesz jeleit sem mutató egyének közül minden 13-ból 1 vált prediabéteszessé és minden 33-ból 1-nél fejlődött ki a cukorbetegség. Azon személyeknél, akik napi több, mint 59 gramm teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztottak 27%-kal kevesebb volt a prediabéteszes, mint akik maximum 30 g teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztottak. A gabona-rostfogyasztás hatása jobban érvényesült a férfiak esetében és azoknál, akik fokozott diabétesz hajlammal rendelkeztek. A szerzők összehasonlítva a svéd étkezési szokásokat az amerikaiakéval, megállapították, hogy utóbbiak esetében átlag npi 15 g-ra tehető a teljes kiőrlésű gabonaneműek fogyasztása, hiszen az Egyesült Államokban a finom liszt eredetű pékárúk és tészták fogyasztása a meghatározó. (Sajnos sok hasonlóság van az amerikai és a magyar étkezési szokások között – a referáló megjegyzése).
Forrás: American Journal of Clinical Nutrition, 2012. december 12