Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Több teljes kiőrlésű étel fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítja egy új tanulmány. A megállapítás a Nutrition Live Online 2020 nevű „virtuális konferencián” hangzott el, amelynek az American Society for Nutrition adott otthont.

Teljes magvak az egészséges életért

A teljes magvak csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

A szénhidrátfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges összefüggése egy ideje kutatások és viták tárgya. Alapvetően az az elképzelés, hogy ha a szénhidrátok általában súlygyarapodást okoznak, és a súlygyarapodás a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, akkor a szénhidrátfogyasztás csökkentésével jó módszer lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentése. De ez nem ilyen egyszerű. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a szénhidrátok az egyik alapvető élelmiszercsoport (a fehérjével és a zsírral együtt), és óvatossággal kell fogyasztani a feldolgozott ételeket, amelyek általában szénhidrátokban gazdagok, miközben kevés bennük a vitamin a rost. A szénhidráttartalmú ételek rostokban gazdagak lehetnek, és a rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében.

 

Az új tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ha a korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a szénhidrátbevitel magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor érdemes lenne kideríteni, van-e különbség a jó minőségű szénhidrátok és az alacsony minőségi szénhidrátok között. Arra is kíváncsi volt, hogy más makrotápanyagok játszhatnak-e szerepet. Az egyik kutató szerint Shilpa N. Bhupathiraju, PhD, (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola): „Korábbi tanulmányok összefüggéseket vizsgáltak a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Külön meg akartuk vizsgálni, hogy a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés különbözik-e a szénhidrát minőségétől és az étrendben pótolt tápanyagtól. "

 

A kutatók három, a tanulmányból gyűjtött adatot értékeltek: az ápolók egészségügyi tanulmányát (I), az ápolók egészségügyi vizsgálatát (II) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányát. A résztvevők száma meghaladta a 200 ezret. Az étrendre vonatkozó információkat két-négy évente gyűjtötték az alanyoktól étkezési gyakorisági kérdőívek felhasználásával, és az utánkövetési időszak együttesen közel négymillió év volt. A kutatók közel 12 000 2-es típusú cukorbetegséget találtak.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz a következő oldalra további részletekért!




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

GI diéta

GI-diéta Az élelmiszerek  glikémiás indexét (GI) figyelemmel kísérő  diéta... Tovább

Gyorshatású inzulin

 Beadását követően 30 percen belül ható és 5-8 órás hatástartamú inzulin. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
Ez az érték a vérben már évekkel előre jelzi a cukorbetegséget Ez az érték a vérben már évekkel előre jelzi a cukorbetegséget
A vérben mért magas inzulinszint évekkel a cukorbetegség kialakulása előtt figyelmeztethet....
Nem csak az számít mit eszel cukorbetegként, de az is mikor! Nem csak az számít mit eszel cukorbetegként, de az is mikor!
A cukorbetegség kezelésében nem csak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor...
Az inzulinterápia gyakori mellékhatásai Az inzulinterápia gyakori mellékhatásai
Az inzulinterápia kulcsfontosságú kezelési mód a cukorbetegek számára, különösen...
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta, Kutatás