Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Mi az igazság a mesterséges édesítőszerekről? Mennyit fogyaszthatunk belőlük?

Diabetes Portál



Tények és rémhírek az édesítőszerekről

Van, aki a cukrot, mások az azt helyettesítő mesterséges édesítőszereket tekintik „fehér méregnek”. Időről időre újabb, tudományos kutatásnak álcázott rémtörténetek terjednek az egyes anyagok rákkeltő hatásairól. Ideje utánanézni, mi az igazság?

Tények és rémhírek az édesítőszerekről

A cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú élelmiszerek terjedését az egészségügyi problémák terjedése – a cukorbetegség, a túlsúly és az elhízás – ösztönzik. A cukorbetegek, túlsúlyosak táplálkozását megkönnyítik az édesítőszerekkel készült termékek. A csecsemők és gyermekek táplálkozásába viszont akkor se iktassunk be édesítőszer-tartalmú ételeket, italokat, ha túlsúlyosak, számukra ez nem ajánlott!

Rengeteg rémhír él a köztudatban – de vajon tényleg károsak a mesterséges édesítőszerek? Le kell szögezni, hogy bevizsgált termékekről van szó, több évtizedes kutatási eredmények állnak rendelkezésre a témával kapcsolatban. A szacharin például extrém nagy dózisban hólyagrákot okozott állatoknál, embereknél azonban, a normális mennyiség nem növelte e rákfajta gyakoriságát. Az aszpartámmal végzett állatkísérletekben sem tapasztaltak kóros elváltozást, a maximálisan ajánlott adag százszorosa esetén sem. Az édesítőszerek értékelése ugyanúgy történik, mint minden élelmiszer-adalékanyagé. Meghatározzák az adalék anyag legmagasabb szintjét, amely még bizonyíthatóan nem rendelkezik mérgező hatással. Meghatározzák a megengedhető napi bevitel (ADI) értékét. Az ADI meghatározza az élelmiszer-adalékanyag azon mennyiségét, amelyet egy életen át naponta el lehet fogyasztani egészségkárosodás nélkül.

Az energiát nem szolgáltató édesítőszerek csoportjába tartozó, különböző kémiai szerkezetű hatóanyagok édesítő hatása nagyságrendekkel meghaladja a répacukorét. Nem hizlalnak, és fogzománc-károsító hatásuk sincs. Nem emelik a vércukorszintet, a fogyókúrában is remekül alkalmazhatók. Használatukkor kis mennyiség is elegendő a megfelelő íz elérésére. Az aszpartám a négy leggyakoribb intenzív édesítőszer közül a legkevésbé mesterségesnek mondható. Két – a fehérjék felépítésében is részt vevő – aminosavnak, az aszparaginsavnak és a fenil-alaninnak a származéka. Egy gramm aszpartám 4 kcal energiát képvisel, de mivel a kristálycukornál közel kétszer édesebb, minimális mennyiségre van szükség belőle. Napi szinten elhanyagolható energiát jelent. Fenil-alanin-tartalma miatt azonban fenilketonuriában (öröklődő anyagcsere-betegségben) szenvedők nem fogyaszthatják. Európában 40 milligramm/testtömegkilogramm az élelmiszer-biztonsági hatóságok által javasolt napi aszpartámbeviteli maximum. Mindez azt jelenti, hogy egy 70 kilogrammos ember napi 2800 milligramm aszpartámot fogyaszthat veszélytelenül.

Összehasonlításképpen: két adag aszpartámtartalmú édesítőszerrel ízesítve a reggeli kávét 36 milligramm aszpartámot veszünk magunkhoz. A több mint kétszáz tudományos vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy – a javasolt határértéket figyelembe véve – biztonsággal fogyasztható.

 

A négy legelterjedtebb, energiát nem adó mesterséges édesítőszer

 


(hőálló képesség / mihez használható? / napi javasolt bevitel (max.) / egyéb)

Szacharin: viszonylag hőstabil / meleg italokhoz / 5 mg/testtömegkilogramm / forralás hatására kesernyés lesz

Ciklamát: jó a hőálló képessége / lekvárok, befőttek / 11 mg/testtömegkilogramm / szacharinnal kombinálva is kapható

Aceszulfám-K: főzésálló / lekvárok, befőttek / 15 mg/testtömegkilogramm / viszonylag drága

Aszpartám: intenzitása hőhatásra csökken / üdítő, rágó, joghurt, gyümölcskészítmények / 40 mg/testtömegkilogramm / nincs kellemetlen utóíze

Forrás: Nana.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Gonokokkusz

A gonorrea kórokozóját 1879-ben Albert Neisser fedezte fel. A kávébab alakú, kb. egy mikron... Tovább

Bólus inzulin

Az étkezésenként adagolét gyorshatású vagy extragyorshatású inzulin, amely ellensúlyozza az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: