Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Fábián László
Tisztelt Pillmann Szandra!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az étel elkészítése előtt kimért nyersanyagok mért súlyát szárazon vagy kész állapotban kell érteni.Pld..ebédre a 100gm rizst főve vagy nyersen kell szénhidrát számításban érteni? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Fábián László.
Válasz:
Kedves László!
A szénhidráttartalom számításánál mindig a nyers, száraz nyersanyagok súlyát kell számolnunk.
Ez alapján párolt rizs készítésénél száraz, nyers rizsből kell kimérnünk a megfelelő mennyiséget az ételkészítés előtt.
100 gramm nyers, fényezett rizs 77 gramm szénhidrátot tartalmaz. Főzés során a rizs megdagad, így a kész, főtt rizsből 100 gramm körülbelül 20 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Természetesen csak úgy lehet a tényleges szénhidráttartalmat kiszámolni, ha pontosan lemérjük.
Üdvözlettel:
Pillmann Szandra