Több fahéjat javasolnak a cukorbetegeknek
Ezért javasolják a fahéj fogyasztását cukorbetegeknek!
Amerikai kutatók korábbi vizsgálatok eredményeit felhasználva tanulmányozták a fahéj élettani hatásait. A kutatás alapját képező vizsgálatokban olyan emberek vettek részt, akik tabletta formájában naponta minimum 120 milligramm, de maximum 6 gramm (utóbbi nagyjából két és fél teáskanálnak felel meg) fahéjat fogyasztottak legalább 4, de nem több mint 18 héten át. A kontrollcsoportot fahéjat nem fogyasztók képezték.
A korábbi vizsgálati eredmények összesítésekor a kutatók azt figyelték meg, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a fahéj napi fogyasztása csökkentette az éhgyomri vércukor, az össz-koleszterin és a „rossz” koleszterin (LDL, alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjét is. Azoknál a cukorbetegeknél, akik gyógyszereik mellé fahéjtablettát is szedtek, közel 1,4 mmol/L-rel (25 mg/dl) csökkent az éhgyomri vércukorszint. Ez a csökkenés majdnem fele a klasszikus diabétesz-gyógyszerekkel elért 3,2 mmol/L (58 mg/dl) körüli csökkenésnek, de több, mint amit az újabb (pl. szitagliptin hatóanyagú) gyógyszerek általában nyújtani szoktak - olvasható a The Annals of Family Medicine szakfolyóirat cikkében.
A fahéj kivonatot tartalmazó tabletták segítenek a szervezetnek a termelődő inzulin megfelelő felhasználásában. A 2-es típusú cukorbetegség tünetei nagy mértékben csökkenthetőek egy ilyen étrendkiegészítő alkalmazásával.