
Chicago-i táplálkozástudományi szakemberek dr. Mark Heiman vezetésével megállapítása szerint a világ népességének 75%-a csupán ötfajta állatból és 12 fajta növényből álló étrenden van. Ami a növényeket illeti, a rizsből, kukoricából és búzából származik a felvett kalóriák 60%-a. Az étrend az egészség és a bélflóra (mikrobiom) összetételének a fő meghatározója és az étrend változatosságának hiánya a bélfóra változatosságának beszűküléséhez vezet.
Az ökoszisztémához hasonlóan azok az egyedek a legegészségesebbek, akik a legszélesebb körű élelmiszer választékkal élnek.
Csaknem minden betegségben, melyeket eddig tanulmányoztak, a bélflóra elvesztette a változatosságot és csupán néhány baktériumfajtából állt. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a cukorbetegek, de már a prediabéteszesek bélflórája is jelentősen különbözik azokétól, akiknél nem áll fenn inzulin rezisztencia. A baktériumflóra összetétele és egészséges vagy kóros volta azért is különösen fontos, mivel a baktériumok befolyásolják az egyének anyagcseréjét és a gyomor bélhuzam szabályozását olyképpen, hogy jelző molekulákat küldenek az agyba. A baktériumok segítenek szabályozni a gyomor-bélrendszer motilitását, a cukoranyagcserét és a telitettség érzetet.
Oly módon tesztelték az étrend hatását a bélbaktériumokra, hogy egerek számára inzulinból, béta-glukánból és antioxidánsokból álló étrendet készítettek és ezzel naponta kétszer etették a kísérleti állatokat. Az eredmény: változott a bélflóra, javult a glukóz tolerancia, korábban állt be a telítettség érzet és megszűnt a székrekedés. Egy más összetételű étrenddel olyan jellegű eltolódást értek el a bélflórában, mely csökkentette a testsúly növekedését és a bélben a gyulladásos folyamatokat.
A vizsgálók véleménye szerint, minél többféle élelmiszerből áll össze az étrend, beleértve a korábban termelt sokféle gyümölcsöt, zöldségfélét, annál többszínű és egészségesebb lesz a bélflóra és annál jobban javul az egészségi állapot. Ez pont ellentéte annak a gyakorlatnak, amikor súlycsökkentés céljából az élelmiszerek egész soráról lemondanak és egyhangú diétával próbálkoznak. (Napjainkban látható, hogy milyen nehéz az iskolai étkeztetés keretében változatos, egészséges ételekre rászoktatni a gyerekeket, mivel otthonukban az egyhangú, egészségtelen ételeket szokták meg – a referáló megjegyzése).
Forrás: IFT15 Annual Meeting and Food Expo