Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Ez a tanulmány összekapcsolja a 2-es típusú cukorbetegséget az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel

Megalapozott, hogy a túlsúly és az elhízás járulékos tényezők a 2-es típusú cukorbetegségben, de ezen kívül elkeserítően nehéz összekapcsolni az étrendi gyakorlatokat az állapot kialakulásának kockázatával. Egy új francia tanulmány azonban legalább egy fontos összefüggést sugall.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel járó kockázatok

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása világszerte nagymértékben nőtt. Egyes országokban a becslések szerint a napi élelmiszer-fogyasztás 60% -át teszik ki. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek bizonyos fizikai és kémiai folyamatok által létrehozott élelmiszerek. A feldolgozatlan élelmiszerekhez képest ezek általában több telített zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, alacsonyabb rost- és vitamin-tartalommal. Általában tartalmaznak még aromaanyagokat, emulgeálószereket, mesterséges édesítőszereket és színezékeket, valamint egyéb adalékanyagokat is. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek példái közé tartoznak a tömegesen előállított csomagolt kenyerek, csomagolt snackek, édesített italok és hozzáadott tartósítószert tartalmazó elkészített húskészítmények.

 

Tanulmányukhoz a kutatók a kétéves időtartam alatt 24 órás étrendi nyilvántartásokat vizsgáltak, amelyek több mint 3500 élelmiszer elemet tartalmaznak, és amelyek több, mint 100 000 ember részvételével készültek a NutriNet Santé néven ismert, folyamatban lévő francia egészségügyi felmérésben. A résztvevők tájékoztatást adtak minden kialakulóban lévő egészségügyi problémáról, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget is. A medián követés 6 év volt.

 

Eredményeik jelentésekor a kutatók a „személyévek” elnevezésű statisztikát használták, amely egy bizonyos idő alatt méri a betegség új eseteinek számát. Megállapították, hogy a 2-es típusú cukorbetegség új eseteinek aránya abban a csoportban, amelyik a legjobban feldolgozott ételeket fogyasztotta, 116 volt / 100 000 emberév; a legkevésbé evő csoportban ez az arány 113. A kutatók arról is beszámoltak, hogy amikor az ultraszerkezetű élelmiszerek fogyasztása 10 százalékponttal nőtt, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata 15% -kal nagyobb volt. A legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a kockázat független a súlygyarapodástól. A tanulmány vezetője, Bernard Srour, PhD szerint:

 

"Még, ha a résztvevők nem is híznak a nyomon követés során, akkor is fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha ultrával feldolgozott fogyasztásuk magasabb."
Dr. Srour így foglalta össze a tanulmányt: „Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy korlátozzák az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és segítsék elő a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek előnyeit, természetesen a táplálkozás szempontjából egészséges, alacsony só-, cukor-, zsír- és energiatartalmú étrend mellett, kialakul az optimális BMI testtömegindex és az egészséges életmódbeli viselkedés.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Kalória

Energiaegység, amely – egyebek között – a tápanyagok energia értékének... Tovább

Hajnali jelenség

Kora reggeli órákban jelentkező vércukoremelkedés. Ennek kivédése sokszor komoly problémát... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Karácsonyi öröm cukorbetegeknek: Házilag készített cukormentes mákos bejgli recept Karácsonyi öröm cukorbetegeknek: Házilag készített cukormentes mákos bejgli recept
Cukorbeteg vagy? Nem kell lemondanod a finom bejgliről karácsonykor! Mutatjuk a legjobb...
Milyen vércukormérőt érdemes venni? Részletes összehasonlítás és elemzés. Milyen vércukormérőt érdemes venni? Részletes összehasonlítás és elemzés.
Az alábbi cikkben összehasonlítottam a magyar piacon kapható vérukor mérőket és azok...
A vízivás fontossága cukorbetegként – mit kell tudnod róla? A vízivás fontossága cukorbetegként – mit kell tudnod róla?
Javítja a vízivás a vércukor szintet? Mennyit kell innia egy cukorbetegnek? Nemzetközi...
Hogyan lehet valaki dietetikus? Tippek és tanácsok Hogyan lehet valaki dietetikus? Tippek és tanácsok
Útmutató ahhoz, hogyan válhatsz dietetikussá: képzés, karrierutak, szakorvos állás...
Fáradtság, fejfájás, torokkaparás? – Lehet, hogy a klíma a hibás Fáradtság, fejfájás, torokkaparás? – Lehet, hogy a klíma a hibás
Ősszel újra előkerül a klíma távirányítója – ezúttal már nem a hőség ellen,...
Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon? Mire figyelj, ha egészségügyi tartalmat posztolsz TikTokon?
A TikTok ma már nemcsak szórakoztató videók platformja, hanem egyre több felhasználó...
Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat? Cukorbetegség és az idegrendszer: miért fontos a neurológiai vizsgálat?
A cukorbetegség idegrendszeri szövődményeket okozhat: neuropátia, fájdalom, érzéskiesés....
5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy 5 jel, hogy a szokottabbnál stresszesebb vagy
A rohanós hétköznapokban sokszor fel sem tűnik, mennyi feszültséget cipelünk magunkkal....
Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek Orvosi tűk – típusok, felhasználás, színek
Bár sokan a tűket kizárólag fájdalmas injekciókkal társítják, valójában sokkal több...
Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt Miért választanak másik orvost? – Így veszítesz pácienseket egy gyenge honlap miatt
Hiába vagy kiváló szakember, ha a weboldalad elavult, lassú, vagy épp nincs is. A páciensek...
címkék: 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, Kutatás