Karácsony ha cukorbeteg vagyok, avagy mit szabad és mit nem!
A hagyományos karácsonyi édességek is elkészíthetők diabetikusan
Ma már kevesen tudják, hogy karácsonykor mákos tésztát, mákos gubát enni jó házasságot jelentett. Az étel diétásan is elkészíthető, ha a mákot fruktózzal keverjük. A fruktóz, más néven a gyümölcscukor jól alkalmazható egyéb sütemények készítéséhez is. A háziorvosok receptre felírhatják és a gyógyszertárakban kiváltható. Persze ha a cukrot helyettesíthetjük energia- és szénhidrátmentes édesítővel (krémek, töltelékek, habok), akkor ne használjunk fruktózt, hiszen ezt is mérni és számolni kell, mint a szorbitot. A diabéteszesek számára az alacsonyabb vércukoremelő hatás miatt ugyan előnyösek lennének a vajas-krémes sütemények, de a magas energiatartalom miatt mégis inkább a rétesek, a gyümölcs- és túrótorták javasolhatók.
A diós, a mákos és újabban a gesztenyés bejgli ugyancsak a karácsony süteménye. A diabéteszesek számára a tölteléket készíthetik a már említett fruktózzal. A felhasznált anyagokat mindig célszerû lemérni és feljegyezni, s amíg sül a tészta, kiszámolhatják az egész rúd szénhidráttartalmát. A háziaszszonyoknak – más süteményekre érvényesen is – tanácsoljuk, ha a finomság elkészült, és nem akarják az egészet rögtön felszeletelni, jelöljék bevágásokkal a szeletek mennyiségét, mert csak így határozható meg viszonylag pontosan egy-egy szelet szénhidrátértéke. Különben a bejgli és egy csésze finom tea önálló vacsoraként is ajánlható.
Lapozgass a folytatásért