8 változatos és egészséges módja a kelkáposzta fogyasztásának!
A kelkáposzta
Elöljáróban azért a káposztáról is ejtsünk néhány szót. Amiért leginkább érdemes fogyasztani az a magas ásványi anyag tartalma és az ezeken keresztül megnyilvánuló jótékony hatásai. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, ami a csontok erősítésében játszik fontos szerepet. A kelkáposzta magnéziumban gazdag, ami a stressz szint csökkentésében, a feszültség és a szorongás oldásában tud segíteni. Magas a káliumtartalma is, így a keringést is szabályozza, a vérnyomást csökkenti, illetve hosszú távon a fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.
Nemrégiben fedezték fel azt is, hogy a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe jut a kelkáposztának, mert nagy mennyiségű béta-karotin található benne. Ez a hatóanyag a szervezet immunrendszerét erősíti meg, ami a daganatos sejtek minél hatékonyabb és korábban történő felismerését és elpusztítását teszi lehetővé.
Bár a kelkáposzta ásványi anyag tartalma a legfontosabb, de a vitaminokról sem szabad elfelejtkezni. Található benne nagyobb mennyiségben A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin is. Így jótékony hatással van az emésztésre, vagy épp az idegrendszerre is.