És ez még nem minden: az omega 3 zsírsavak azoknál is jótékony hatásúak, akiknél az elhízás (és később ennek következtében kialakuló cukorbetegség és szív- és érrendszeri megbetegedések) genetikailag „kódoltak”.
1-es és 2-es típusú cukorbetegség
Az 1-es típusú és az előrehaladott 2-es típusú cukorbetegségnél már sajnos nem beszélhetünk a cukorbetegség kockázatának csökkentéséről, de a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében mindenképpen ajánlott az omega 3 zsírsavak fogyasztása.
A cukorbetegség következtében kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésére – az omega 3 zsírsavak fogyasztása mellett – törekedjünk arra, hogy minél ritkábban essen a vércukorszint kórosan alacsony szintre és testsúlyunk a normál tartományban maradjon. Ha inzulinkezelésben részesül, és gyakran van „hipója” vagy nagyon nehezen tud fogyni, mindenképpen kérje kezelőorvosa segítségét. A hagyományos inzulinokkal összehasonlítva a modern inzulinoknál kisebb a kórosan alacsony vércukorszint kockázata és alkalmazásukkal akár el is hagyhatók a kisétkezések.
Korábban már írtunk a mandula jótékony hatásáról. A zsíros tengeri halak gazdagok omega 3 zsírsavakban. Van tehát jobb mint egy sütőben sült mandulás tengeri hal? Ha igen, ossza meg velünk!