
Egészséges, diabetikus szaloncukor házilag, cukor nélkül
Cukormentes szaloncukor (rumos-diós) a következő oldalon!
Hozzávalók:
50 dkg dió megpirítva és finomra őrölve
2 citrom reszelt héja vagy citromolaj
4 evőkanál rum
1 bio narancs reszelt héja vagy narancsolaj
1 narancs leve
1 citrom leve
5 evőkanál házi baracklekvár (cukor- és tartósítószer mentes)
Bevonáshoz 15 dkg min. 70%os kakaó tartalmú csokoládé
Elkészítése:
A diót megpirítom, finomra őrlöm. Összegyúrom a hozzávalókat.
Kis golyókat formázok, kicsit meglapítom őket, hogy legyen talpuk, és papírral bélelt nagy tepsibe teszem, megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
15 dkg csokit összetörök, és összekeverek 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, majd felolvasztom. Amikor kész, akkor jól megkeverem és ellenőrzöm, hogy annyira sűrű-e, amennyire akarom (minél sűrűbb annál vastagabb a csokibevonat).
A csokit teáskanállal a diógolyókra öntöm, és hidegre teszem. Ha megkötött a csoki rajtuk, akkor a talpukat egyenként csokiba mártom.
Megvárom, amíg megköt. Ha van hibás, akkor meleg késsel javítok a csokibevonaton.
A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.