só
Túl sok a só
A só fogyasztása nem olyan egészséges, mint ahogy a közhiedelem tartja. Napjainkban szinte minden ételbe beletesszük, így a sok kicsi, bizony sokra megy. A túl sok só pedig káros hatással van a szívre és a keringési rendszerre. Minél több sót fogyasztunk, annál jobban megemeljük a vérnyomást. A magas vérnyomás kialakulása, pedig az első jele lehet a különböző szív- és érrendszeri betegségeknek. A legnagyobb kockázatot a stroke kialakulása, a veseelégtelenség és a szívinfarktus jelenti.
A nátrium fogyasztást, aminek része a konyhai só is, naponta 2300 mg alatt kellene tartnai. Akinél viszont jelen van a magas vérnyomás, vagy már elmúlt 50 éves, nála fokozottan figyelni kell a nátrium fogyasztásra és naponta nem javasolt 1500 mg-nál nagyobb mennyiség. Az új gyermekétkeztetési törvény legalább csökkenti a só használatát, azoknak viszont akik nem ilyen helyen étkeznek maguknak kell gondoskodni arról, hogy ne haladják meg a napi ajánlott mennyiséget. Természetesen nem az a cél, hogy az ételek ízetlenek legyenek. A só helyett több egészséges fűszernövényt is használhatunk, amik feldobják az ételek ízét.