Az SFRP4 fehérje szintjéből következtetni lehet a cukorbetegségre
Ekkor viszont még semmi bizonyosat nem tudhatunk a betegség tényleges veszélyéről. Most azonban svéd kutatók a Lund-i Egyetemről Anders Rosengren vezetésével kimutatták, hogy egy bizonyos fehérje, melyet SFRP4-nek neveztek el, amennyiben a szokásosnál magasabb koncentrációban mutatható ki a vérből, az azt jelentheti, hogy ötször nagyobb annak kockázata, hogy néhány év múlva cukorbetegség fejlődhet ki, mintha az átlagosnál alacsonyabb e fehérje vérbeli szintje. Ennek magyarázatát a vizsgálók abban vélik megtalálni, hogy a krónikus gyulladásos folyamatokban, melyek idővel legyengíthetik az inzulint elválasztó béta-sejteket, az SFRP4 fehérje fontos szerepet játszik. Amennyiben tehát e fehérjeféleség magas szintjét – mely egyetlen vérvétellel meghatározható – észlelik egy középkorú, nem kövér, látszólag teljesen egészséges egyénnél, azonnal elkezdhető az életmód-terápia, a fokozott fizikai aktivitás és az egészséges étkezés. Ez önmagában is komoly szerepet játszhat a diabétesz megelőzésében. Ezen túlmenően elkezdődtek azok a kutatások, melyek célja az SFRP4 fehérje hatásának gátlása és íly módon a cukorbetegség kifejlődésének időben történő megakadályozása.
Forrás: Metabolism, 2012. november 7