A fruktóz jobban fokozza az evési vágyat, mint a többi cukor
Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztása nyomán kevésbé csökken az étvágy, mint amikor szőlőcukrot (glukózt) fogyasztottak.
A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol az agyra egyrészt a fruktóz, másrészt a glukóz fogyasztása. valamint miként hat ez az étvágyra és a táplálékkal kapcsolatos magatartásra.
Huszonnégy egészséges egyénnél fruktózt, ill. glukózt tartalmazó ital elfogyasztása kapcsán funkcionális MRI vizsgálatot végeztek kettős vak körülmények között (sem a vizsgált egyén, sem a vizsgáló nem tudta, hogy fruktózt vagy glukózt fogyasztott-e a vizsgálatban résztvevő). Az MRI vizsgálat alatt magas kalóriatartalmú ételeket, ill. közömbös tárgyakat vetítettek a vizsgáltak elé. A vizsgálatok során a résztvevőknek értékelni kellett éhségérzetüket és ételfogyasztási kívánságukat. A vizsgált személyek maguk dönthettek arról, hogy a vizsgálatot követően jutalomként rögtön megkaphatják a kívánt ételt vagy pedig később bizonyos pénzösszeget vehetnek át. 0, 30 és 60 perc múlva mérték a szérum inzulin szintjét is.
Folytatás a következő oldalon. Lapozz