A fruktóz jobban fokozza az evési vágyat, mint a többi cukor
Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztása nyomán kevésbé csökken az étvágy, mint amikor szőlőcukrot (glukózt) fogyasztottak.
A fruktóz fogyasztása nyomán a glukóz fogyasztásához képest kevésbé nőtt a vér inzulin szintje és nagyobb volt az agykéreg látólebenyében, valamint az érdeklődésért felelős agykéregben az aktivitás. Ezzel párhuzamosan a fruktóz fogyasztás nyomán nagyobb volt az éhségérzet és az étel iránti vágy, valamint nagyobb volt a hajlandóság, hogy a későbbi pénzjutalom helyett az azonnali magas kalóriájú étel elfogyasztását válasszák. Utóbbi egyszersmind azt is jelenti, hogy a fruktóz fogyasztása befolyásolja a táplálkozási szokásokat is. (Ez a vizsgálat is alátámasztja a legújabb szakmai állásfoglalásokat, melyek szerint a fruktózt mind az egészséges, mind a cukorbeteg személyek esetében egyértelműen tiltó listára kell helyezni – a referáló megjegyzése).
(Forrás: PNAS, online, 2015.április 8. doi: 10.1073/pnas.1503358112)