A glukózzal édesített folyadék
Azt találták, hogy a glukózzal édesített folyadék fogyasztása nyomán csökken a hipotalamuszban a vér áramlási sebessége, míg a fruktózzal édesített folyadék megivását követően az áramlás nő. A glukóz az agy más területein, melyek az étvágyat szabályozzák, csökkenti a sejtek aktivitását, míg a fruktóznak ilyen irányú hatásai nincsenek. A vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy a fruktóz fogyasztása növelheti az étvágyat és ezáltal a táplálék felvételét. Jól ismert, hogy a fruktóz fogyasztása az Egyesült Államokban 10 év alatt kb. 300-szorosára nőtt, ezzel párhuzamosan tovább növekszik a kövérek és elhízottak száma, bár az ok-okozati összefüggés nem bizonyított.
Egyébként más vizsgálatok szerint a glukóz fokozza az inzulin és a GLP-1 bélhormon elválasztását, míg a fruktóz ilyen irányú hatással nem rendelkezik.
Az fMRI vizsgálatban 20 egészséges személy vett részt, akik szubjektíve beszámoltak arról is, hogy a glukóz fogyasztás fokozta a telitettség érzésüket, míg a fruktóz fogyasztás esetén ezt nem tapasztalták. Természetesen ezen vizsgálatokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, mivel a táplálékfelvételt ugyan az étvágy szabályozza, de a folyadék fogyasztását (tartalmazzon bár cukrot – mely egy molekula glukózból és egy molekula fruktózból áll – tisztán glukózt vagy tisztán fruktózt) a szomjúság határozza meg. (Az mindenesetre kijelenthető, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás nem kívánatos, ital ízesítésére nem javasolható és csupán sütemények esetenkénti készítésére ajánlható – a referáló megjegyzése).
Forrás: JAMA 2013. január 2.