A magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása véd a 2-es típusú cukorbetegség ellen
26.930 45-74 éves személy 14 éven át tartó megfigyelésének eredményéről számolt be a szeptemberi bécsi Diabetes Kongresszuson Ulrika Ericson malmői kutatónő. Pontosan regisztrálták a személyek étkezési szokásait. Tizennégy év alatt összesen 2.860 esetben lépett fel diabétesz. Az étkezési naplók alapján arra a következtetésre jutottak, hogy azon személyek, akik naponta 8 alkalommal fogyasztottak magas zsírtartalmú tejterméket, 33%-kal ritkábban betegedtek meg diabéteszben szemben azokkal, akik alig fogyasztottak tejtermékeket. A hangsúlyt a magas zsírtartalmú fermentált termékekre, joghurtokra, kefirekre stb. helyezték, mivel a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek ilyen védőhatással nem rendelkeztek. Ennek okát a tejzsír páratlan (15, ill. 17) szénatomú zsírsavaiban vélték megtalálni, melyek ezen védőhatást biztosították. (Az eredmények nehezen értelmezhetők hazai tejfogyasztási szokásaink ismeretében, hiszen alig találunk olyan embert Magyarországon, aki naponta 8 alkalommal fogyasztana tejterméket – a referáló megjegyzése).
(Forrás: EASD Kongresszus, Bécs, 2014. szeptember 16).