A vércukor önellenőrzés alapvető előfeltétele a jó anyagcserevezetésnek 2. rész
De mindebből további fontos dolgok következnek: Széleskörű klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a cukorbetegek szív- érrendszeri szövődményei kifejlődésében az étkezések utáni vércukor szintek sokkal nagyobb kockázatot képeznek, mint az éhomi vércukrok. Minél magasabb ugyanis a vércukor szintje – és ez étkezés után a 15-20 mmol/l-t is elérheti – annál gyorsabban indulnak be azok a folyamatok, melyek kulcsszerepet játszanak az érelmeszesedés kifejlődésében. Csak röviden: fokozódik a zsírrészecskék (LDL-koleszterin és triglicerid) oxidációja és glikációja (cukorral való kapcsolódása), felgyorsul az érfalba történő zsírlerakódás, ugrásszerűen fokozódik az érelmeszesedést fokozó gyulladásos faktorok termelődése, romlik az erek belhártyájának az érelmeszesedés elleni védekező funkciója, nő a trombóziskészség.