Tej
Tejtermékek
A különböző tejtermékek főként a nagy mennyiségű laktóz tartalom miatt lehetnek káros hatással az emésztési folyamatokra. De a probléma csak egy része áll a laktózból. A tejben kétféle fehérje is található, amik szintén allergén anyagok. Így hiába nem laktóz érzékeny valaki, akkor is találhatók további anyagok, amik allergiás reakciót, érzékenységet, több esetben emésztési gondokat okozhatnak.
A gond forrásának eredete, hogy a pasztőrözött tejek már nem tartalmazzák azokat baktériumokat és enzimeket, amik eredetileg egészséges mértékben hozzájárultak a gyomorműködés javításához. Helyette különböző káros anyagok kerültek a tejbe.
Ha valakinek lehetősége van olyan tejhez hozzájutnia, ami nem esett át semmilyen ipari eljáráson, akkor azt még fogyaszthatja, természetesen csak akkor, ha nem laktóz érzékeny. A tejipar által előállított tejet, pedig érdemes kerülni.
Az erjesztett tejtermékek, mint a sajt, joghurt, vagy a kefir, viszont fogyasztható, mert a bennük található baktériumok jótékony hatással vannak a bélműködésre.