Segíthet a 2-es típusú cukorbetegeknek a D-vitamin?
A D-vitamin hatása az agyra
A D-vitamin és a cukorbetegség közötti kapcsolat egyik legfontosabb része, az, hogy a D-vitamin hogyan hat az agyra. A D-vitamin az agynak arra a részére van hatással, ami a glukóz szintet szabályozza és a súlygyarapodásért is felelős lehet.
A szervezet raktározási munkálatai, ami lényegében a zsírpárnák és az elhízás kialakulását jelenti, mind olyan folyamat, ami az agyban dől el. Ha valaki túl sokat eszik, vagy éppen keveset és rendszertelenül, akkor az agy dönt arról, hogy ezt nem kell azonnal felhasználni. Túl sok étel esetén a folyamat nagyon egyszerű, hiszen a szervezetnek egyszerűen nincs szüksége az ételre. A másik eset már egy kicsit összetettebb, hiszen ennek a hátterében az áll, hogy a szervezetet irányító agynak nincs biztosítva az egyenletes tápanyagelosztás, ezért attól félvén, hogy nem lesz mit enni, amint egy kis ételhez jut a szervezet, máris elkezd raktározni.
A D-vitamin pedig az agynak erre a két területére van jótékony hatással. Ha sok D-vitamin érkezik a szervezetbe, akkor az agynak kevesebb az ételből kinyerhető tápanyagra van szüksége, így képes valamennyire csökkenteni a kialakuló elhízást, és csökkenteni a vércukorszintet.