D-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Természetes D-vitamin
A D-vitamin egyik legismertebb és igencsak hatékony szervezetbe juttatási formája a napon keresztül történik. Azonban ez a forrás csak abban az esetben működik jól, ha az időjárási viszonyok is úgy alakulnak illetve, ha kint a szabadban tartózkodsz. Ezt a két párost nem is olyan egyszerű összehozni, hiszen amikor a nap leginkább süt, tehát a legtöbb D-vitamint lehetne beszerezni, akkor természetesen igencsak meleg van, így sokan a hűvös, klimatizált szobákban próbálják meg átvészelni a forróságot. A néhány strandolás, esetleg egy kisebb nyaralás pedig nem elég arra, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint állítson elő a szervezeted. Ráadásul a napozás, ha valaki nem használ valamilyen hatékony védő krémet, akkor veszélyes is lehet. A téli hónapokban pedig amúgy sem származik sok D-vitamin a szabadban tartózkodásból.
Ezért összegyűjtöttünk néhány élelmiszert amiben, nagyobb mennyiségben is megtalálható a D-vitamin: tengeri és édesvízi halak, a tenger gyümölcsei, máj, tej, sajt, gomba, vaj, tojássárgája.