A cukorbetegek alkoholfogyasztása
Három fajtájukat kell elkülöníteni: a jelentős mennyiségben cukrot tartalmazókat és a cukrot kis mennyiségben, illetve egyáltalán nem tartalmazókat. A likőrök, desszert-borok, édes és félédes pezsgők, barna sörök magas cukortartalmuk miatt kerülendők, mivel erősen emelik a vércukorszintet. A világos sörök mérsékelt vércukor-emelkedést okoznak, ezért naponta 1 pohárnyi mennyiséggel fogyaszthatók (ez kb. fél zsemle vércukoremelő hatásának felel meg). A száraz borok, a „diabetikus” sör és főként a tömény szesz készítmények gátolják a máj glükóz-leadását, ezért elsősorban az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél is a vércukorszint meredek eséséhez vezethetnek. Ezért azt tanácsoljuk, hogy csak ritka alkalmakkor, legfeljebb egy pohárkával vagyis 50 ml-nyi mennyiségben éljen velük a cukorbeteg és egyidejűleg mindig fogyasszon némi szénhidrátot is. Továbbá nem szabad elfeletkezni az alkohol magas energia értékéről sem, mivel fokozott mértékben történő fogyasztásuk a testsúly nemkívánatos gyarapodását eredményezheti!
A cukorbetegek és a diétás élelmiszerek
Sok cukorbeteg még ma is úgy véli, elsősorban úgynevezett „diétás” élelmiszereket kell fogyasztania, ezért állandóan visszatérő panasz volt ezek választékhiánya a múltban, és nehezményezik magas árfekvését a jelenben. A cukorbetegeknek elsősorban nem „diétás” élelmiszereket kell fogyasztani, hanem étrendjüket – az eddig tárgyaltak értelmében – a „normális” élelmiszerekből kell összeállítani az ismertetett szempontok szerint. Az úgynevezett „diétás” élelmiszerek többsége, és az élelmiszeripar (kisrészben cukrászok) által cukorbetegek számára előállított édességek változatai többnyire arra alkalmasak, hogy a cukorbetegek komfort-érzetét növeljék. Joggal állítható, hogy teljes értékű lehet az étrend a „diétás” élelmiszerek túlnyomó többsége nélkül is, csupán az édes ízről lemondani nem tudók részére van ezeknek jelentősége.