Most egy 14 éven át végezett francia vizsgálat erre vonatkozóan megfontolásra érdemes eredményekkel szolgált. 66.118 nő esetét kísérték figyelemmel közel másfél évtizeden keresztül. A vizsgált személyek cukros, ill. cukormentes üdítő ital, ill. 100%-os gyümölcslé fogyasztása heti 328 és 568 ml között ingadozott, ill. voltak, akik egyik fajta itallal sem éltek. A diabétesz kockázata a legtöbb cukros üdítőt fogyasztók között 34, a legtöbb cukormentes üdítőt fogyasztók között 121%-kal nőtt a semmilyen üdítőt nem fogyasztókhoz viszonyítva. Minél kevesebb cukros vagy „light”, ill. „diétás” üdítőt ittak rendszeresen, annál kisebb mértékű volt ez a kockázat. A 100%-os gyümölcslét fogyasztók esetében nem találtak kockázat növekedést. A vizsgálók nem tudtak magyarázatot adni a cukormentes üdítő fogyasztás diabétesz kockázat növelő hatására és javasolják, hogy hosszabb időn át végzett randomizált vizsgálatok kezdődjenek a kérdés tisztázására.
Forrás: Am J Clin Nutr , 2013. január 30 online