Fűszerezzünk bátran
Nem csak a megevett étel, hanem a fűszerezés mikéntje is számít - ha a cukorbetegség kockázatáról van szó. Tanulmányozták a híresen egészséges mediterrán diéta szokásos fűszereit és úgy találták, hogy gyakorlatilag mindegyik – a bazsalikom, a kömény, az oregánó, a petrezselyem és a zsálya is– közrejátszik a vércukorszint csökkentésében és az inzulin termelés fokozásában: dupla nyereség a cukorbetegeknek!
Egy másik vizsgálat során a University of Georgia tesztelt 24 közönséges gyógynövényt és fűszert, és kiderült, hogy az ezekben található antioxidánsok megelőzik a szöveti károsodást és gyulladást, amit a magas vércukorszint okoz. A szegfűszeg és a fahéj különösen kiemelkedett közülük.
Még egy ok a fűszerek használatára: kiváló helyettesítői a sónak, mely elsődleges bűnös a vérnyomás emelésében. A diabéteszesek hajlamosak magas vérnyomásra. Mivel a magas vérnyomás hozzájárulhat a szívroham és a stroke kialakulásához, ajálatos a sóbevitelt mérsékelni, ill. a sót más ízeítőkkel pótolni.