Együnk barna rizst fehér helyett
A teljes gabonák egészségesebbek, mint a feldolgozott szénhidrátok, különösen ha kezelni vagy megelőzni akarjuk a 2-es típusú diabéteszt. Egy mérföldkövet jelentő vizsgálat szerint - amelybe 200.000 embert vontak be - azáltal, hogy a napi adag fehér rizsüknek csupán egy harmadát lecserélték barna rizsre, 16 %-kal csökkent a cukorbetegség kockázata. Más teljes gabonák, mint a teljes kiőrlésű búza és árpa, még tovább csökkenthetik ezt rizikót, akár 36%-kal. További tanulmányok is bizonyítják, hogy a barna rizs jobban segít a vércukor és az inzulin szintjének kontrollálásában, mint a fehér rizs.
A teljes gabonákban – mint a barna rizs - több rost, ásványi anyag és vitamin van, mint a finomított változataikban. Az egyik összetevő pedig, mely a rizs növekedésében játszik szerepet, csökkentheti az idegek és az erek károsodását, amit a meglévő cukorbetegség okoz. Tipp: áztassuk a száraz rizst egy éjszakán át felhasználás előtt, hogy aktiváljuk ezeket az összetevőket.
A teljes gabonákon kívül szakértők a cukor és a só csökkentését javasolják még. Válasszunk egészséges szénhidrátokat az egészségtelenek helyett (pl. almát a fánk helyett) és együnk soványabb húsokat a több telített zsírsavat tartalmazók helyett (csirkét vagy halat a vörös és a feldolgozott húsok helyett) és mozogjunk minél többet, hogy csökkentsük a rizikót.