Hogyan befolyásolja a csökkentett szénhidráttartalmú étel a cukorháztartást?
A szénhidrát anyagcserezavar kezdeti időszakában – csökkent glukóz toleranciában, valamint a 2-es típusú diabetes mellitus korai fázisában a vércukor kontrollt elsősorban az étkezés utáni vércukor szintek határozzák meg . Régóta ismeretes, hogy az étkezés utáni vércukorszint emelkedés szoros összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és halálozásának kockázatával. A cukorbetegség kezelésében alapvető szerepe van a megfelelően kiválasztott és alkalmazott diétának az életmód változtatás és gyógyszeres terápia mellett. Csökkent glukóz tolerancia kezelésében pedig a diétának és az életmód változtatásnak gyógyszeres terápia híján alapvető szerepe van. A megfelelő diéta megválasztásakor fontos szempont az adott élelmiszer vércukorszint emelő hatásának ismerete is. A túlsúlyos 2-es típusú cukorbetegekben, csökkent glukóz tolerancia esetén vagy fogyni vágyó egészségesekben egyaránt fontos szempont az is, hogy a táplálék azonos élvezeti érték mellett lehetőség szerint kevesebb szénhidrátot tartalmazzon, kisebb energia tartalmú legyen.
Nincs vége! Lapozz a következő oldalra!