Hogyan csökkenthető a diabétesz kockázata 25%-kal?
A vizsgálat keretében fény derült arra is, hogy ha a résztvevők naponta csupán egy adag cukros üdítő helyett vizet vagy cukor nélküli kávét vagy teát fogyasztottak, 14%-kal, ha az édesített tejet ugyanígy helyettesítették, 20-25%-kal csökkenthető volt a diabétesz kockázata. Érdekesség, hogy ha a cukros üdítők helyett mesterséges édesítőt tartalmazó üdítőt fogyasztottak, nem befolyásolta a diabétesz kockázatát. A vizsgálat értékét csökkentette, hogy a résztvevők nagy száma miatt nem volt lehetséges a fogyasztás időpontjában regisztrálni az elfogyasztott italokat és azok mennyiségét, utólag pedig a résztvevők memóriája nem mindig volt megbízható. Az mindenestre kijelenthető, hogy abszolút szükség van a cukorfogyasztás csökkentésére világszerte.
(Forrás: Diabetologia. 2015;doi:10.1007/s00125-013-2899-8. http://www.diabetologia-journal.org/files/OConnor.pdf)