Jóllakottság érzése a testsúly érdekében
Az angliai Bristol egyetemének kutatói érdekes kísérletet hajtottak végre: önkénteseknek látszólag kis, illetve nagy tál levest adtak ebédre – a valódi adagokat azonban a kutatók egy ügyesen elrejtett pumpa segítségével változtatták. A tálak tartalmát így csökkentették vagy újratöltötték a tálakat, az alanyok észrevétele nélkül.
Közvetlenül evés után az önkéntesek olyan szintű jóllakottságról számoltak be, ami tökéletesen megfelelt az elfogyasztott étel mennyiségének. Két-három órával később azonban azok a személyek, akik látszatra nagyobb adagot kaptak, még mindig jóllakottnak érezték magukat – nem így azok, akiknek látszatra kisebb adag jutott.
Huszonnégy órával később a megkérdezettek közül az előbbi csoportból jóval többen gondolták úgy, hogy a kiosztott leves csillapítani tudja étvágyukat.
A kutatás jól mutatja, hogy emlékezetünk nagyban hozzájárul az éhség és a jóllakottság érzésének kialakulásához.
Az eredmény a jövőben segítheti a kalória bevitel csökkentésére irányuló új módszerek kifejlesztését.
Forrás: healthyliving.msn.com