A hüvelyesek segítenek kontrollálni a cukorbetegséget
A bab és más hüvelyesek a 2-es típusú diabéteszesekben a vércukorszintet és a vérnyomást is javíthatják - állítják kanadai kutatók.
A csicseriborsó, a lencse és a bab fehérjében és rostban gazdagok, amelyek javíthatják a szív egészségét. Mivel az élelmiszerek cukortartalmát mérő glikémiás index értékük alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegség kontrollálásában is segíthet.
"A hüvelyesek, amelyekről már régóta tudjuk, hogy jót tesznek a szívnek, valójában olyan előnyökkel is jár a szívünkre nézve, amiről eddig nem is tudtunk" - számolt be az Archives of Internal Medicine októberi számában megjelent kutatás vezetője, Dr. David Jenkins, a Torontói Egyetem táplálkozáskutatója.
Kísérletükben a kanadai kutatók százhuszonegy 2-es típusú diabéteszes beteget osztottak be véletlenszerűen két csoportba: az egyik naponta egy pohárnyi lencsét, a másik ugyanennyi teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó terméket fogyasztott. Három hónap elteltével kimutatták, hogy a lencsét fogyasztók vércukorszintje 0,5 mmol/l, a gabonát fogyasztóké pedig 0,3 mmol/l javulást mutatott. A hüvelyest fogyasztók esetében ráadásul a vérnyomásérték is 4,5 Hgmm-rel javult, szemben a másik csoportban mért 2,1 Hgmm javulással. A kutatók szerint a vérnyomás és a vércukorszint ilyen mértékű javulása a diabétesz jobb kontrollját, valamint a szív-érrendszeri megbetegedések csökkent kockázatát eredményezi.
Forrás: HáziPatika