Szerencsére ma már lehetőségünk van olyan termékek beszerzésére is, amelynek elérése a korábbi években nehézkes, vagy egyenesen lehetetlen volt. Ilyen a kókuszzsír és a kókuszolaj is, amelyről bár már biztosan Te is hallottál, ha máshonnan nem is hát a napjainkban nagyon „divatos” paleo étrend kapcsán. De tudtad, hogy a kókuszolaj a cukorbetegek számára is igazi megoldást nyújt?
Nézzük át, miért érdemes neked is a kókuszzsírt választanod főzéshez, sütéshez!
Hogyan készül a kókuszolaj?
A kókuszpálma termése, a nagyon különleges – és finom – kókuszdió belső, csonthéjas termésfalában található a fehér színű táplálószövet, azaz a kókusz. Az ebben található zsiradékot hidegen sajtolással kipréselik, amelyből keletkezik a szűz kókuszolaj.
A szűz kókuszolaj egy színtelen, kókuszillatú olaj, amely ehető, belőle étel készíthető – és bőrápolásra is kiváló. A szűz kókuszolajat gyógyászati felhasználáshoz finomítják is, amely feldolgozás után nehezen gyógyuló sebek kezelésére használhatjuk.
A kókuszolaj felhasználása az étrendben
Kapható már olyan kókuszolaj is, amely illatanyag-mentes, így nem kell tartanod tőle, hogy minden étel kókuszillatú lesz.
A kókuszolaj kiváló kiegészítője a konyhának, hiszen teljes értékű zsiradékként bármilyen étel elkészíthető vele. Sokkal egészségesebb azonban, mint az általánosságban használt zsiradékok, hiszen a bélből könnyen felszívódik éppen ezért ajánlják zsírfelszívódási zavarban szenvedő betegek számára is.
A kókuszolaj 45-50%-ban tartalmaz laurinsavat, valamint 13-20%-ban mirisztinsavat. Laurinsav tartalma miatt antibakteriális hatású, ezért is széleskörű a felhasználási területe.
A kókuszolaj szerepe a cukorbetegek étrendjében
A zsírszegény étrend cukorbetegként már biztosan neked is ismerős kifejezés… Ez ugyanis a legelső dolog amelyet megtanulunk a betegség felismerése
után: zsírszegény, de szénhidrátdús táplálkozás. Jól hangzik, kivitelezni azonban gyakran annál nehezebb.
A bevitt zsírok csökkentése a cukorhoz hasonlóan a súlycsökkenést szolgálja, hiszen ez a cukorbetegség kialakulásának elsődleges oka is, és ez az, ami ellen fel kell lépnünk. A kókuszzsír és a kókuszolaj is éppen ebben segít: gyakorlatilag úgy használhatod fel étrendedben mint zsiradékot, anélkül, hogy megterhelné szervezeted.
A zsírszegény diéta az elhízás kezelésén kívül a cukorbetegség egy másik gyakori szövődményének megelőzésében is fontos szerepet játszik: csökkenti ugyanis a szívbetegségek kockázatát – amelynek veszélyével diabéteszesként nekünk is számolnunk kell.
Segítség a mindennapokban: jóllakottság és finom ételek, egészségesen!
Miért ajánlom tehát a kókuszolajat nektek is? A válasz egyszerű. A cukorbetegeknek
előírt diéta betartása – főleg, hogy nálunk nem igazán lehet „bűnözni”, hiszen az akár
súlyos kockázatot is jelenthet – gyakran igen nehéz. Biztosan Te is érezted már, hogy a diétás étrend egyszerűen mintha csak nem lenne elég. Nincs jóllakottság érzés, nem telít el. A kókuszolajjal vagy kókuszzsírral teljes egészében helyettesítheted az általános olajokat, zsírokat anélkül, hogy az megterhelné szervezeted!
Azt gondolom, minden cukorbeteg konyhájában szükség van erre, és szerencsére már nálunk is elérhető. Persze a forgalmazó itt sem mindegy, hiszen ahhoz, hogy valóban azt kapjuk amit szeretnénk, meg kell találni a megfelelő boltot.