A lazacban található astaxantin hatása
A genetikai állományt a szervezetben megjelenő veszélyes anyagok, a szabad gyökök károsítják. Az astaxantin azonban rendkívül erélyes ellenanyagként szolgál az oxidáló szabad gyökökkel szemben. Különösen a vad lazac húsa tartalmaz sokat a festékanyagból. A kutatók szerint a DNS védelme szempontjából az astaxantin 550-szer hatékonyabb, mint a sokak által szedett E-vitamin. A vizsgálat eredményei a Nutrition and Metabolism szakfolyóiratban jelentek meg.
Lazacos tortilla
- 20 dkg füstölt lazac
- 1 kész tortilla lap
- 10 dkg Cottage cheese (szemcsés állagú, a túróra nagyon hasonlító sajt)
- 10 dkg natúr sajtkrém
- fél csokor friss kapor finomra vágva, mokkáskanálnyi dijoni mustár
- só
- őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- néhány csepp citromlé
- olajbogyó
A lazac kivételével keverd össze a hozzávalókat és kend meg vele a folpackra fektetett tortillát. Takard be a lazac szeletekkel, majd jó szorosan tekerd fel. Formázd henger alakúra és tedd néhány órára a hűtőbe. Parti előtt karikázd fel éles kézzel, rendezd tálaló edényre és néhány olajbogyó kíséretében kínáld.