Kutatási eredmények
A kanadai kutatócsoport – Dr. Cyril Kendall vezetésével – a kísérletben részt vevő egészséges önkénteseknek véletlenszerűen négy különféle ételt adtak, amelyek mindegyike pontosan 50 gramm szénhidrátot tartalmazott. Az első étel szolgált egyfajta kontrollként, ez pusztán fehér kenyeret jelentett. A második étel fehér kenyér és 60 gramm mandula volt, a harmadik főtt rizs a negyedik pedig krumplipüré. A résztvevők öt különböző időpontban kapták az ételeket és étkezés után vért vettek tőlük, amelyből meghatározták vércukor-, inzulin- és antioxidáns-szintjüket.
A mandula és a szabadgyökök
A vércukorszint emelkedés a mandulát és a rizst tartalmazó étel esetén volt a legalacsonyabb (tehát a mandula kivédte a fehér kenyér vércukoremelő hatását). Ezen felül a kutatók megállapították azt is, hogy a mandulás ételek után volt a legalacsonyabb az ún. szabad gyökök mennyisége a vérben.
Cukorbetegség és szívbetegség
Az ún. finomított szénhidrátok – mint ami például a fehér kenyérben is található – étkezés után nagymértékben megemelik a vércukorszintet, ami következményesen megemeli a szabadgyökök szintjét is. A szabadgyökök károsító hatást fejtenek ki a sejtekre, és nagymértékben hozzájárulnak a cukorbetegség vagy a szívbetegség kialakulásához.
A mandula és a vércukorszint
'Eredményeink azt mutatják, hogy mandulával tompítható a nagy szénhidráttartalmú ételek vércukoremelő hatása' – mondta Dr. Kendall. 'A manduláról már korában is ismert volt, hogy sok jó hatása van, például csökkenti az LDL (ún. rossz) koleszterin szintjét, és most a mi kutatásunk azt is igazolta, hogy a vércukorszint egyensúlyban tartásában is szerepet játszhat, megelőzve olyan betegségeket mint pl. a diabétesz vagy a szívbaj' – tette hozzá a szakember.