
Mit fogyaszthat a cukorbeteg karácsonykor? Mogyoródi Zoltán szakácsmester válaszol!
– Milyen ételeket fogyaszthatnak a cukorbetegek, amelyek tartják az ideális vércukorszintjüket, mégsem érzik úgy, hogy egész életükre megfosztották őket a finomabbnál finomabb fogásoktól?
– Alapvetően egyes és kettes típusú cukorbetegségről beszélhetünk. Az előbbinél az inzulinkészítmények napi többszöri adagolása szükséges, míg az utóbbinál az a lényeg, hogy a betegek egy ideális testtömeget tartsanak, vagyis egy idézőjelbe tett diétával elvileg gyógyszeres beavatkozásra nincs szükség. Ha azonban a diéta nem elegendő, itt is szükség lehet a gyógyszer rendszeres adagolására. Amúgy pedig a cukorbetegek számára is széles az ételpaletta, amiből választhatnak, hiszen számos alapanyag áll a rendelkezésükre, hogy sokszínű étrendet alakítsanak ki. Alapvetően alacsonyabb szénhidrát-, fehérje- és zsírtartalmú élelmiszereket kell összeválogatni, hiszen az orvosok mind a mai napig azt mondják, hogy az energia-bevitel tekintetében kiegyensúlyozott arányokat kell tartanunk, így a napi energiaszükséglet kb. 30%-a zsiradék, 20% fehérje, míg a fennmaradó rész szénhidrát legyen. Persze említhetünk olyan preferált élelmiszereket is, amelyek a „diétás” életvitelt támogatják, így ide sorolhatjuk a zsírszegény tejtermékeket, a savanyított készítményeket, mint a kefir vagy a joghurt, az alacsonyabb zsiradékú sajtokat, a sovány tehéntúrókat vagy éppen a csökkentett zsírtartalmú tejfölt. Bár utóbbitól a vendéglátás szakemberei kissé ódzkodnak, hiszen egy „igazi” tejfölnek legalább 20% a zsiradéktartalma.