
Mit fogyaszthat a cukorbeteg karácsonykor? Mogyoródi Zoltán szakácsmester válaszol!
– Nemsokára a karácsonyt ünnepelhetjük meghitt családi és baráti körben. Mire vethet szemet bátran a cukorbeteg az ünnepi asztalnál?
– Egy hagyományos halétel, mint a halászlé, mindenképpen fogyasztható, bár a hagymának van szénhidráttartalma, ellenben viszonylag alacsony zsírtartalmú halakból is kiváló ízű ételeket készítetünk, ezért tésztabetét nélkül nyugodtan elkölthetjük ezt a tradicionális ünnepi fogást. A szénhidráttartalmú főételek esetében alapvetően a teljes kiőrlésű gabonákra koncentráljunk, amelyeket mérve kontroll alatt fogyaszthatnak. Ugyanez igaz a desszerteknél is, ott egy diétás túrótortát a cukorbeteg is bátran megkóstolhat, hiszen az ételt teljes kiőrlésű liszttel, savanyú túróval, viszonylag kevés tojással elkészíthetjük, majd szaharinnal ízlés szerint édesíthetjük. A lisztnél ügyelni kell arra, hogy mennyisége ne haladja meg a napi limitet.
– Koccinthatunk-e, és ha igen, mivel és mennyit?
– Az alkoholmentes italok, mint a kávé vagy a tea nem mozdítja el a vércukorszintet. Az alkohol azonban alacsony vércukorszintet okozhat és nagy az energiatartalma, ezért napi maximum 2-3 egység alkohol fogyasztása (1 egység = 10 ml tiszta alkohol = 1 pohár sör = 1 dl bor = 3 cl tömény) engedélyezett. Az alkohol esetében alapvetően arra kell figyelnünk, hogy a jelentős cukortartalmú italokat kerüljük, mint például a likőrök. De ha megiszunk naponta 2 deciliter vörösbort, az mindenképpen előnyös, már csak a keringési rendszerre gyakorolt előnyös hatásai miatt is. Az ünnepi asztalnál egy sovány vadhúsból készült vacsora mellett – amelyet zöldségekkel körítünk – megihatunk egy pohárral, emelve az ünnep fényét és hangulatát. Ne sajnáljuk ilyenkor a magasabb árfekvésű, jó minőségű borokra kiadni a pénzt, így gasztronómiai szempontból is különleges élményben lehet részünk!