A bogyósok családjába tartozó málna a néphagyomány szerint bársonyossá teszi a bôrt, élesíti a szemet, erôsíti a hajszálakat. A tudományos elemzés mindezt alátámasztja: 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin található, emellett B1-, B2-vitaminban és A-provitaminban is gazdag. 100 gramm málna energiatartalma mindössze 34 kcal. Értékes tápanyagai a könnyen felszívódó gyümölcscukor, a gyümölcssavak, cserzôanyagok, növényi rostok és a pektin. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendô kalcium-, kálium-, magnézium- és vastartalma. A színanyagok (polifenolok), antioxidánsok, flavonoidok szerepét kutatva szaporodnak a bizonyítékok arra, hogy a bogyós gyümölcsök – málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó, áfonya, ribizli, egres – csökkentik a daganatos betegségek kockázatát. A málnát legjobb frissen szedve fogyasztani, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve is sok értéket megôriz. Mivel víztartalma magas, hûtôszekrényben legfeljebb 1-2 napig tárolható, hasznosabb frissen lefagyasztani. A megmosott, leszárított málnaszemeket tálcán szétterítve tesszük a fagyasztóba, majd miután kopogósra fagyott, a
„gurulós” gyümölcsöt dobozba rakjuk, így minôségét sokáig megôrzi.
A málna gyógyhatásai
A málna segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a menstruációs zavarokat. A málnalevél teát cukorbajra, vese- és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. Várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés elôtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja a kismedencei izmokat. Meghûléses betegségre használható a szárított málnalevél és a bogyó fôzete is, a nyári nátha ízletes orvossága a tartósítószer
nélkül eltett málnaszörp.
Málnaparfé
Hozzávalók: 20-25 dkg málna, 2 dl tejszín, 1 csomag habfix.
Elkészítés: a megtisztított málnát megtörjük, a tejszínt habbá verjük, majd belekeverjük a gyümölcsöt és a habfixet. Hûtôszekrénybe tesszük, amíg megdermed, friss mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Forrás: www.gyogyhir.hu